• Vrijwilliger Trude van Mil werkt met veel plezier in kringloopwinkel De Schatkist op Cityplaza.
• Vrijwilliger Trude van Mil werkt met veel plezier in kringloopwinkel De Schatkist op Cityplaza. Foto: Louise Mastenbroek

‘Schatzoeken’ in nieuwe kringloopwinkel op Cityplaza in Nieuwegein

Nieuws 1.035 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Op de Markt in Cityplaza is sinds kort een kringloopwinkel gevestigd. Onder de veelbelovende naam De Schatkist heeft Stichting Welkom uit IJsselstein hier een filiaal geopend.

Recyclen en hergebruik; daar draait het om bij De Schatkist. Je vindt er van alles. Huishoudelijke artikelen, kleding, snuisterijen en fietsen. Voor weinig geld kun je je slag slaan. Tussen al die tweedehands spullen staat hier en daar een topstuk. ‘Pareltjes’ worden die in de winkel genoemd. Een van de dingen waarmee deze kringloop zich van andere onderscheidt.

Alles op kleur

Als je in de winkel rondloopt, waan je je in een modern warenhuis. Trude van Mil, een van de vrijwilligers van de kringloop, legt uit dat het een bewuste keuze is de winkel niet als een standaard kringloop in te delen. “Je vindt hier geen hele kledingafdeling. Alles hangt op kleur en daar zetten we bijpassende accessoires naast. Bij de dameskleding ook bloempotten en schaaltjes, bij de heren vind je gereedschap en een biertap.” Voor boeken is een uitzondering gemaakt, die vind je gesorteerd in een bibliotheek.

Kwartjeshoek

Achterin de zaak staan stellingen met van alles voor één of twee kwartjes (25 cent). Trude: “Als we iets niet kwijt raken, dan schuift het daar naartoe. We doen niets weg. Op zondag komen hier vaak mensen die er met een brede glimlach op aflopen. Dan kunnen ze weer iets leuks kopen. Ze zeggen vaak: ‘Dat had ik vroeger ook’.” Trude lacht: “Ze komen als bijen op de honing af.”

Pareltjes

Vooraan in de winkel staat een pronkstuk: een design bank van een bekend merk. Voor een paar honderd euro, ‘een koopje’. “Mensen vinden ons dan duur. Dat is onzin, dat zijn enkele uitschieters. Zo’n bank kost in de winkel een paar duizend euro. Dat betekent dat het hier dus een koopje is”, zegt Trude. In een als woonkamer ingerichte hoek staat een oude, originele bioscoopstoel. 

Verderop een designkast en op stellingen langs de wand antiek, bijzondere schilderijen, kristal en Chinees porselein. Sommige van die artikelen worden ook op Marktplaats aangeboden. Mensen -soms van verder weg- komen daar speciaal voor kijken. Het is volgens Trude de moeite waard om geregeld even binnen te lopen en rond te neuzen. Je weet maar nooit waar je onverwacht tegenaan loopt. Misschien wel een bijzonder pareltje.

Louise Mastenbroek


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Nieuwegein Diamonds.
Internationaal softbaltoernooi bij Nieuwegein Diamonds Nieuws gisteren
• Foto ter illustratie.
Burgemeester Nieuwegein over zwerfafval: 'Geen 1000 euro boete voor boterhamzakje, maar educatie' Nieuws gisteren
• Fête Magnifique van Circus Snor.
Circus Snor komt naar Nieuwegein met 'onvergetelijke circuservaring' Nieuws 17 mei, 12:31
• Place du Tetre in Parijs.
Proef de Franse cultuur tijdens Vive la France in Fort Jutphaas Nieuws 17 mei, 12:27
• Wheels4Freedom.
Sponsorrit Motorclub Nieuwegein: opbrengst naar Wheels4freedom Nieuws 17 mei, 12:11
• Creatieve oplossing om het hoofd droog te houden tijdens de Avondvierdaagse in Nieuwegein (2024).
Poncho's, paraplu's en pret: dit was de Avondvierdaagse in Nieuwegein FOTOREPORTAGE VIDEO 17 mei, 10:22
• Kraan takelt auto uit hek op de Zuiderstedeweg.
Ongeval op Zuiderstedeweg: auto rijdt door hek 112 17 mei, 09:19
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:24