Activiteiten rondom 4 en 5 mei

nieuwegein • In Nieuwegein wordt zoals elk jaar weer aandacht besteed aan 4 en 5 mei. In 2024 worden er gedurende het jaar ook nog andere activiteiten georganiseerd.

De dodenherdenking op 4 mei start om 19:00 uur in familiekerk De Bazuin. Dit jaar staan het verhaal van het incident in Jutphaas (traumatische schietpartij in 1945) en het verzet in oorlogstijd centraal. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. 

Hierna wordt in een stille tocht gezamenlijk naar het monument aan de Nedereindseweg gelopen, waar de officiële ceremonie plaatsvindt. 

Vrijheidsmaaltijd

Op 5 mei is voor zo'n 120 genodigden een Vrijheidsmaaltijd in theater DE KOM. Tijdens de maaltijd wordt er met elkaar over de betekenis van vrijheid gesproken en is er ruimte voor persoonlijke levensverhalen. 

Dit jaar vindt de Veteranenavond in Nieuwegein plaats op woensdag 26 juni. Op 6 november vindt de jaarlijkse Veteranenbijeenkomst in samenwerking met de gemeente plaats. De traditionele Indiëherdenking is op 15 augustus bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg.

Dit jaar zijn er ook twee lezingen gepland. Op 3 mei spreekt Ad van Liempt in de bibliotheek over zijn boek ‘Hier is het gebeurd’. Een aantal dagen voor de Indiëherdenking vertelt Aad van der Hoeven over zijn jeugd in Indië en Nederland, waarover hij een boek heeft geschreven met de titel ‘Van Garoet naar Uithoorn’.