De energie die de sluizen in Nieuwegein nodig hebben wordt volledig opgewekt door de nieuwe zonnepanelen. Illustratie: Rijkswaterstaat
De energie die de sluizen in Nieuwegein nodig hebben wordt volledig opgewekt door de nieuwe zonnepanelen. Illustratie: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat begint met aanleg zonnepanelenpark Prinses Beatrixsluizen

Algemeen 63 keer gelezen

NIEUWEGEIN - In opdracht van Rijkswaterstaat begint aanneemcombinatie Sas van Vreeswijk met de aanleg van een zonnepanelenpark op het complex van de Prinses Beatrixsluizen. De energie die de sluizen in Nieuwegein nodig hebben wordt volledig opgewekt door de nieuwe zonnepanelen.

De aanleg begint op maandag 17 augustus en duurt naar verwachting tot 3 november. De aannemer monteert 800 zonnepanelen in een verdiepte bak ten oosten van de nieuwe derde sluiskolk. Het cultuurhistorische aanzicht van de sluis blijft behouden want door de verdiepte ligging vallen de panelen niet op in de omgeving. 

Energieneutraal

De zonnepanelen voorzien het sluizencomplex van alle benodigde stroom, 330.000 kWh per jaar, waardoor de sluizen geheel energieneutraal worden. Zo dragen ze bij aan de duurzaamheidsambities van Rijkswaterstaat, dat in 2030 energieneutraal wil werken. 

Duurzaamheid speelt voor Rijkswaterstaat een belangrijke rol in haar projecten, ook bij de aanleg van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluizen zijn duurzame keuzes gemaakt. 

Geen hinder

Sas van Vreeswijk graaft de verdiepte bak voor de zonnepanelen af en vervoert het vrijgekomen zand via de weg. Dit geldt ook voor het aanvoeren van de betonnen elementen en de zonnepanelen. Dit gebeurt zoveel mogelijk buiten de spits, waardoor de verkeershinder voor de omgeving minimaal is. Omdat alle werkzaamheden op het land plaatsvinden heeft de scheepvaart geen hinder van de aanleg.

De gekozen werkwijze, afgraven en het gebruik van prefab elementen, voorkomt geluidsoverlast voor de omgeving. Er worden geen damwanden getrild. Bovendien wordt er alleen van 7.00 tot 17.00 uur gewerkt.

Coronamaatregelen

De corona-maatregelen hebben impact, ook op het werk van Rijkswaterstaat. In nauwe samenwerking met de marktpartijen zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat beheer en onderhoud, vervanging en renovatie, aanleg en wegen- en watermanagement, zoveel als verantwoord mogelijk door kunnen. Daarbij houden we ons aan de geldende coronamaatregelen zoals extra schoonmaken en het zoveel mogelijk onderling afstand bewaren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 11 uur geleden
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53
• Afbeelding ter illustratie.
Kinderen hoeven zich in de meivakantie niet te vervelen: dit is er te doen in Nieuwegein Nieuws 17 apr, 15:05
• De Fiets-rommelroute in Batau-Noord in Nieuwegein.
Spullen verkopen vanaf je voortuin of oprit? In deze Nieuwegeinse wijk doen ze het Nieuws 17 apr, 14:34
• Het Cals College in Nieuwegein.
Cals College Nieuwegein geraakt door cyberaanval, gegevens leerlingen mogelijk in handen van hackers Nieuws 17 apr, 14:09
• Werkzaamheden aan Galecopperbrug in Nieuwegein.
Galecopperbrug opnieuw afgesloten op 20 en 21 april Nieuws 16 apr, 12:48
• Foto ter illustratie.
D66 Nieuwegein stelt vragen over verdere aansluiting warmtenet Eneco Nieuws 16 apr, 12:17