De gemeente Vianen start binnenkort met de aanpak van onrechtmatige bewoning in de chalets op recreatiecentrum Everstein. Foto: Jacques Stam
De gemeente Vianen start binnenkort met de aanpak van onrechtmatige bewoning in de chalets op recreatiecentrum Everstein. Foto: Jacques Stam Foto: jacques stam

Aanpak permanente bewoning van recreatiewoningen Everstein

Algemeen 1.233 keer gelezen

De gemeente Vianen start binnenkort met de aanpak van onrechtmatige bewoning in de chalets op recreatiecentrum Everstein. Bewoners van deze chalets ontvangen een brief waarin staat dat het pand niet als hoofdverblijf mag worden gebruikt, omdat het daar niet geschikt voor is.

VIANEN - Mensen die er hun hoofdverblijf hebben, zijn niet bekend in de gemeentelijke basisadministratie, betalen minder belastingen, zorgen voor een scheve woningmarkt, handelen in strijd met het bestemmingsplan en bovenal: zij wonen in een niet-brandveilig pand. Het college van burgemeester een wethouders heeft daarom besloten aan deze onveilige situatie een einde te maken. Burgemeester Groeneweg legt uit: “We spreken van permanente bewoning als een recreatieverblijf in gebruik is als hoofdverblijf; de plek van waaruit je je leven leidt, het centrum van je sociale en maatschappelijke activiteiten. Waar je post ontvangt, je vrienden uitnodigt en van waaruit je naar je werk gaat. Waarom is een recreatiewoning daar niet voor geschikt? Bij gewone woningen wordt volgens het Bouwbesluit gekeken naar ventilatie en brandveiligheid. Bij chalets is deze controle er niet, omdat deze gebouwtjes niet bedoeld zijn om permanent in te wonen. Bij ons is niet bekend wie in zo’n huisje woont. Als er noodhulp of zorg nodig is, dan is niet duidelijk om wie het gaat. Je moet er toch niet aan denken dat daar brand uitbreekt of dat een ambulance een patiënt niet kan vinden? Daarom hebben wij van het tegengaan van illegale bewoning een speerpunt gemaakt in onze handhaving, net als veel andere gemeenten. Daarnaast speelt hier de herindeling Vijfheerenlanden, waarbij we onder meer hebben afgesproken om onze handhaving op orde te brengen.”

Hoe verder?

Na ontvangst van de brief is het aan de bewoners zelf om te concluderen of zij daar onrechtmatig wonen of niet. Als dit zo is, dan kunnen zij daar nu iets aan doen. Wie niet goed de weg weet, zich zorgen maakt of in een bijzondere situatie verkeert, kan zich melden. Soms wonen mensen er maar tijdelijk, omdat hun oude huis bijvoorbeeld verkocht is en het nieuwe nog niet is opgeleverd. Of als ze in scheiding liggen en snel onderdak nodig hebben in afwachting van een woningtoewijzing. Als men aan kan tonen dat men er maar tijdelijk woont, dan is er niets aan de hand. Wie er niet tijdelijk woont, is zelf aan zet om dit te veranderen. Gebeurt dit niet, dan kan dit uiteindelijk leiden tot hoge boetes. Het is aan de bewoners om het niet zo ver te laten komen.

(Aldus een persbricht van de gemeente Vianen)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen Nieuws 18 uur geleden
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
Gemeente Nieuwegein: 'Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig' Nieuws 19 uur geleden
• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 27 mrt, 15:59
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 27 mrt, 15:38
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 27 mrt, 15:18
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 27 mrt, 15:11
• CDA-raadslid Gerben Horst is kandidaat voor het Europees Parlement.
Nieuwegeins raadslid Gerben Horst kandidaat voor Europees Parlement Nieuws 27 mrt, 14:06
Afbeelding
Stroomstoring in Nieuwegein verholpen, oorzaak was defecte elektriciteitskabel UPDATE 27 mrt, 08:55