In de documentaire 'Leven van de Wind' wordt de functie van de molen in beeld gebracht.
In de documentaire 'Leven van de Wind' wordt de functie van de molen in beeld gebracht. Foto: Louise Mastenbroek
met video

Poldermolen Oudegein in beeld gebracht in documentaire

Algemeen 461 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Stichting Poldermolen Oudegein heeft de educatieve documentaire ‘Leven van de Wind’ uitgebracht. In het kader van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein vond de officiële première maandag plaats in theater DE KOM. In de film wordt duidelijk hoe belangrijk de functie van poldermolens was voor de waterhuishouding in Nederland.

Voorzitter van de stichting Leny Smit begint haar openingswoord met de stelling: “Wie zijn verleden kent, ziet meer keuzes voor de toekomst. Het houdt ons bij de les”. Smit legt uit dat de documentaire gericht is op alle bezoekers, maar met als speciaal doel het basisonderwijs en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. De film kan dienen als voorbereiding of juist afsluiting van een excursie.

 

Cultuurhistorisch monument
Daarmee is de verwachting dat er ook kan worden aangesloten bij het lesprogramma van de scholen. “De ervaring van de molenaars is dat bezoekers vaak zo druk zijn met alles in zich op te nemen, dat ze niet toe komen aan de functie van de molen in de waterbeheersing. Dat vonden we jammer”. Straks kan iedere bezoeker van de molen voor of na een bezoek bij museum Warsenhoeck, tijdens de openingsuren, de korte documentaire van nog geen vijftien minuten bekijken.

Gerrit Keunen is de geestelijk vader van de documentaire. “De molen is een cultuurhistorisch monument. Molens hebben onder invloed van de wind het land leefbaar gehouden. Het was een werktuig waarmee het land boven water werd gehouden. Anders hadden we niet hier in Nieuwegein gezeten. De molens zijn wel met pensioen, maar we houden ze als reserve voor als de stroom van de draad gaat. Dat zijn wezenlijke aspecten die we in de film laten zien”.

Jonge molenaars
In de film treden twee jonge molenaars op die zeer bewust voor het vak hebben gekozen. Ze vertellen te genieten van de wind, groenere energie bestaat niet, het buiten zijn en vooral het bezig zijn met een ambacht. Een sociaal vak met ook een duidelijke technische kant. Smit: “Het is inspirerend hun enthousiasme te zien. In de molenwereld kan je een goede boterham verdienen. Vrijwillig molenaar zijn is voor jonge mensen ook een leuke hobby, maar daar moet je nog wel wat voor doen”.

Sinds begin dit jaar kan de Oudegeinse molen aan de Doorslag echt malen. Keunen: “Maar de molen staat niet meer in het vrije veld. Er is wildgroei in hoogte van de bomen. We hebben een aanpassing moeten maken aan de windsituatie door het scheprad te versmallen. Zo steekt het minder diep in het water en wordt het lichter belast. Hoge bomen verplaatsen en flink snoeien is ook nodig. De molen geeft wat, maar stelt ook enige eisen.”

Het volgende project voor de stichting is het vormgeven en de aanleg van een minipolder vlakbij de molen. Hierin kunnen kinderen straks actief bezig zijn met waterbeheer. 

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 12 uur geleden
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 12 uur geleden
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 18 apr, 16:47
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 18 apr, 15:50
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 18 apr, 15:00
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53