Henk loopt bijna dagelijks in de wijken Batau-Noord en Batau-Zuid om het dumpvuil op te rapen.
Henk loopt bijna dagelijks in de wijken Batau-Noord en Batau-Zuid om het dumpvuil op te rapen. Foto: Naomi Wijling

Henk Valkenet ruimt iedere dag vrijwillig ‘dumpvuil’ op in Batau: ‘Geeft me een goed gevoel’

Algemeen 1.788 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Met handschoenen, een grijper, een oranje vestje en een drietal zakken gaat de gepensioneerde Henk Valkenet uit Nieuwegein bijna iedere dag op pad om zwerfafval op te ruimen in de wijken Batau-Noord en Batau-Zuid. Dit doet hij nu al anderhalf jaar. Onze correspondent Naomi Wijling liep met hem mee tijdens een van zijn opruimrondes. 

Vorig jaar besloot Henk dat hij meer wilde gaan bewegen. Dat is hij gaan combineren met het opruimen van zwerfafval, of ‘dumpvuil’ zoals hij het zelf noemt. Want afval besluit volgens hem niet uit zichzelf te gaan zwerven. 

Nuttig en aangenaam
“In de hete zomer van 2020 wilde ik meer gaan bewegen. Ik ben geen type voor de sportschool, dus het werd wandelen”, vertelt Henk al lopend. “Van A naar B wandelen is niet mijn ding, dus ik ben met de prikstok en een paar plasticzakken op pad gegaan”.

Het nuttige en aangename werden gecombineerd. Iemand van de plantsoendienst voorzag Henk van een ring waar hij de plasticzak makkelijk in vast kan zetten. En via het waterschap kreeg hij een telescopische hark waarmee hij het vuil uit het water kan halen. 

‘Hotspots’
Henk heeft geen vaste route, maar wel een aantal ‘hotspots’ waar hij langsloopt. “Vooral bij de plekken waar veel jongeren te vinden zijn, is veel vuil. Lege en soms halfvolle flessen, blikjes en veel plastic. De verpakkingen waar wiet in heeft gezeten, zijn qua aantallen niet meer bij te houden,” zegt hij.

“Ik vind ook maaltijden in de bosjes met daarbij een lege wijnfles. Handdoeken, handschoenen, pasjes. Je kan het zo gek niet bedenken”. Onderweg haalt Henk ook een kliko uit de sloot. Binnen een uur is de de vuilniszak bijna niet meer te tillen vanwege het vele zwerfafval dat erin zit. 

Chocoladester
Tijdens het wandelen wordt Henk regelmatig begroet door voorbijgangers. Vorig jaar kreeg hij een ster van chocolade met de mededeling: ‘Jij bent de ster van de wijk’. Zijn werk wordt dus gewaardeerd.

Hij zegt zelf: “Als ik achterom kijk, dan geeft mij dat een goed gevoel. De straat ziet er dan weer netjes uit. En ondertussen ben ik lekker aan het wandelen”.

168 kilo aluminium
Vorig jaar heeft Henk 168 kilo aan aluminium bijeen geraapt en ingeleverd. Ook de halveliterflesjes die hij vond leverde hij in. Daar kocht hij uiteindelijk iets leuks van voor zichzelf of zijn kleinkinderen.

Henk werkt als vrijwilliger op bassischool Vroonestein, waar hij eerder in dienst was. “Met de leerlingen ga ik op pad om vuil op te rapen en de leerlingen houden bij wat er opgeraapt wordt”, aldus Henk. 

Aan het eind van het jaar maakt Henk hier samen met de leerlingen een rekensom van. “Dit is goed om kinderen bewust te maken van het dumpvuil en wat dit doet met de leefomgeving”, zegt hij.

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Gouden medaillewinnaars Skills The Finals gehuldigd op Veiligheid & Defensie College.
Studenten winnen gouden medaille, huldiging op ROC in Nieuwegein Nieuws 23 uur geleden
• De Galecopperbrug.
Let op: Galecopperbrug binnenkort volledig afgesloten voor verkeer Nieuws gisteren
Afbeelding
Nieuwegein investeert 1 miljoen euro in Stedin Nieuws 28 mrt, 12:21
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen Nieuws 28 mrt, 11:42
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
Gemeente Nieuwegein: 'Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig' Nieuws 28 mrt, 10:31
• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 27 mrt, 15:59
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 27 mrt, 15:38
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 27 mrt, 15:18