Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Gevangenis Nieuwegein geteisterd door smokkeldrones: afdeling gestraft

Algemeen 383 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De afgelopen weken vloog vrijwel dagelijks een drone met smokkelwaar als hasj en mobieltjes over de gevangenismuur in Nieuwegein. Dat meldt het AD. Als gevolg van de aanhoudende dronedroppings is inmiddels een hele afdeling gestraft. Volgens de advocaat van meerdere gedetineerden worden daarmee hun rechten geschonden. 

“Wij hebben hier heel veel last van drones die boodschappen afleveren aan gedetineerden, dat is echt een groot probleem”, zegt directeur Theo Venrooij in het AD. Bijna elke dag vliegt er eentje over de muur om pakketjes precies bij het celraam van de besteller te droppen. Om het probleem te tackelen heeft de gevangenis daarom dronedetectie-apparatuur geplaatst. Alleen werkt dat zo goed dat veel smokkelwaar nu onderschept wordt en juist dat leidt weer tot onrust binnen de gevangenismuren.

Smartphone en hasj
Zo zijn afgelopen weken zeker tien smartphones en pakketjes met hasj gevonden. Die spullen kunnen daardoor niet meer door de gedetineerden uitgewisseld worden. Omdat onderlinge afspraken zo worden geschonden, ontstaat volgens de gevangenisdirectie onrust op de afdeling. Gevangenisdirecteur Venrooij spreekt in de krant van een “onveilige situatie” en daarom is besloten vrijheden van gedetineerden in te perken.

Volgens advocaat Wesley van Soest, die zo’n tien cliënten op deze afdeling heeft zitten, leidt dit tot schrijnende situaties. Hij vertelt ook aan RTV Utrecht dat een hele afdeling wordt gestraft voor de overtredingen van enkelen. “Een gehele afdeling wordt daar continu tijdens Ramadan ingesloten zonder enige goede gegronde reden.”

Opnieuw ingesloten
Van Soest stapte daarom naar het hoogste rechtsorgaan binnen het gevangeniswezen, de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, en die stelde hem gisteren in het gelijk. Toch zijn, behalve wat meer recreatietijd, de vrijheden niet aangepast en is de hele afdeling vandaag opnieuw ingesloten. De advocaat vindt dat het strikte regime zo snel mogelijk teruggedraaid moet worden “zeker vóór het aanstaande Suikerfeest, maandagochtend.”  

Van Soest zet verder grote vraagtekens bij de bewering van de gevangenisdirectie dat er meer smokkelwaar wordt ontdekt. Er wordt volgens hem “altijd al smokkelwaar ontdekt.” Ook gelooft hij niet dat een en ander leidt tot meer onrust. Zijn cliënten spreken dat in ieder geval tegen.

Gevangenisdirecteur Venrooij zegt de maatregelen maandag opnieuw te bekijken. Hij heeft nog wel goede hoop dat ze in de gevangenis daarmee op tijd zijn voor het Suikerfeest.

Bron: RTV Utrecht

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 21 uur geleden
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 21 uur geleden
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 22 uur geleden
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 22 uur geleden
• CDA-raadslid Gerben Horst is kandidaat voor het Europees Parlement.
Nieuwegeins raadslid Gerben Horst kandidaat voor Europees Parlement Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Stroomstoring in Nieuwegein verholpen, oorzaak was defecte elektriciteitskabel UPDATE 27 mrt, 08:55
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout wint in slotfase van Theole Sport 26 mrt, 15:41
• Openingsrit Motorclub Nieuwegein 2022.
Dag van de Motorrijder: openingsrit Motorclub Nieuwegein Nieuws 26 mrt, 10:54