De Meander doet mee aan E-waste race

NIEUWEGEIN/REGIO - Van 21 september tot en met 15 oktober strijden tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten tegen elkaar tijdens de E-waste Race. De leerlingen van de deelnemende basisscholen proberen in deze vier weken zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. 

Per ingezameld apparaat scoren ze punten. De groep met de hoogste score wint een leuke prijs. 

Maandag trapte wethouder Marieke Schouten de race af met de leerlingen van basisschool De Meander. “Het is fantastisch om te zien dat de kinderen zich zo inzetten voor het recyclen van elektronische apparaten. Zo kunnen de materialen uit een oude laptop de basis vormen voor een nieuwe computer”, aldus een woordvoerder van RMN. 

Gastles

Na de officiële aftrap kregen de leerlingen een gastles over de schaarste van grondstoffen, het belang van recycling en uitleg over de race. 

Hoe kunt u meehelpen? Het is niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool brengt. U kunt uw rondslingerende elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers en dvd-spelers, aanmelden op de website van de E-waste race; www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen het aangemelde apparaat dan bij u thuis op. 

RMN verzoekt u in verband met de coronamaatregelen anderhalve meter afstand te bewaren tot de kinderen en uw handen te wassen voor u de deur opent. Het apparaat kunt u buiten de deur op de grond zetten, waar de kinderen het kunnen oppakken. 

Speciale containers

De apparaten verzamelen zij in speciale containers op hun school. Het is dan ook van belang dat het apparaat in een kliko past. RMN leegt deze containers dan weer en zorgt ervoor dat de apparaten bij de verwerker terecht komen, zodat de materialen gerecycled kunnen worden. 

In totaal doen tien basisscholen mee, onder wie Openbare Daltonschool de Meander, De Veldrakker. Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden. Na vier weken is de bekendmaking van de school die de meeste apparaten heeft opgehaald. 

Doel

De E-waste Race leert leerlingen van basisscholen op een leuke en actieve manier meer over elektrische apparaten. Het is leerzaam en bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland worden nog niet alle elektrische apparaten gerecycled, omdat ze niet apart worden aangeboden. Dit komt dan terecht in het restafval. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. Bovendien zorgt de Ewaste Race ervoor dat recyclen leuk en gemakkelijk is. 

De E-waste Race in de RMN gemeenten is een initiatief van RMN en de E-waste Race

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden