Meedoen aan World Cleanup Day kan nog steeds

NIEUWEGEIN - Veel burgers, bedrijven en verenigingen trekken komende zaterdag de omgeving in om zwerfafval op te ruimen tijdens de World Cleanup Day. Deelnemers in Nieuwegein kunnen zich nog steeds aanmelden om hun steentje bij te dragen. 

In samenwerking met Stichting De Schone Stad ondersteunt de gemeente Nieuwegein groepen bij het helpen opruimen van zwerfafval. Iedereen die in groepsverband de handen uit de mouwen gaat steken om hun buurt of omgeving te ontdoen van zwerfafval, komt voor het lenen van materialen in aanmerking. Het collectieve opruiminitiatief zou aanvankelijk op 21 maart van dit jaar plaatsvinden tijdens de Landelijke Opschoondag maar werd vanwege de uitbraak van de coronacrisis in Nederland uitgesteld.

Materialen te leen

Groepen van drie personen of meer kunnen materialen te leen vragen bij de gemeente via samendoen@nieuwegein.nl. De materialen bestaan uit onder andere afvalgrijpers en vuilniszakken.

Voor steeds meer inwoners, wijken, scholen en bedrijven is deelname aan de jaarlijkse World Cleanup Day, ziet ook Sjaak Veeken van Stichting De Schone Stad: “Ons doel is om inwoners enthousiast te maken om samen te zorgen voor een schone leefomgeving. De laatste jaren zien wij daarin steeds meer beweging. Meedoen aan de World Cleanup Day is niet alleen een laagdrempelige manier om aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen, maar het verstrekt ook de band tussen inwoners, medewerkers of klanten. Steeds meer groepen organiseren daarom zelf een schoonmaakactie of ondersteunen lokale schoonmaakactiviteiten.”

Coronamaatregelen

Naast de algemene regels van het RIVM om niet naar buiten gaan met ziekteverschijnselen en anderhalve meter afstand houden, hanteert de World Cleanup Day enkele extra voorzorgsmaatregelen. Bij het opruimen van zwerfafval moeten deelnemers rubber of latex handschoenen dragen. De door de gemeente beschikbaar gestelde grijpers mogen niet door meerdere mensen gebruikt worden en onderling uitgewisseld. Verzameld zwerfafval moet direct worden weggegooid in een afvalbak. Wanneer een deelnemer zwerfafval “niet vertrouwt”, raadt de organisatie aan het te laten liggen. Deelnemers wordt gevraagd alleen of in kleine groepjes te komen, bij voorkeur in gezinsverband.

20 Miljoen mensen

De organisatie van de World Cleanup Day in Nederland wordt verzorgd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Naar verwachting doen wereldwijd 20 miljoen mensen mee aan het initiatief. In Nederland zijn tot nu toe bijna 400 acties aangemeld met ruim 3000 deelnemers. In Nederland deden vorig jaar een recordaantal van 200.000 vrijwilligers mee om hun buurt zwerfvuilvrij te maken. Verdeeld over 4300 acties gingen buurtbewoners, verenigingen en gemeenten aan de slag. 

De organisatie doet een oproep om initiatieven vooraf aan te melden via www.supportervanschoon.nl/kaart/actie-aanmaken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden