'De buurt netjes houden'


<p>Koos van Schaik is te herkennen aan de pet. Hij haalt meerdere keren per week de rommel op in zijn buurt. Al 26 jaar lang. (Foto: Naomi Wijling)</p>

Koos van Schaik is te herkennen aan de pet. Hij haalt meerdere keren per week de rommel op in zijn buurt. Al 26 jaar lang. (Foto: Naomi Wijling)

'De buurt netjes houden'

Al 26 jaar ruimt Koos van Schaik (bijna 84 jaar oud) regelmatig de rommel op die te vinden is langs de straten in zijn buurt. “Dat is vanaf de B.P. benzinepomp bij de rotonde, de borders langs de Meerndijk tot de Letchertweg en terug langs Azotod weer tot aan de B.P.,” vertelt Koos.

Door Naomi Wijling

De Meern - Koos van Schaik was door een inwoner uit De Meern naar het interview gelokt, want, zei ze: “Ik wil graag dat hij in het zonnetje gezet wordt. Hij ruimt al zo lang de rommel op.” En de verrassing was zeer geslaagd. Koos had dit niet voorzien. Direct begint hij te vertellen dat hij graag wil dat zijn buurt netjes is.

“Je wilt toch niet in de rommel zitten?”, is zijn reactie. In de beginjaren bukte hij om de spullen op te pakken. Bij de gemeente had hij gevraagd voor een prikstok. “Die kreeg ik niet. Maar nadat ik een artikel uit Made had gelezen waar iedere inwoner een prikstok kreeg en ik dit artikel aan de gemeente had laten lezen, stonden er twee mensen op de stoep met twee prikstokken,” vertelt hij. “Wel moest ik een contract ondertekenen vanwege de bruikleen.” Menig voorbijganger toetert of zwaait als ze Koos zien staan. “Eens vroeg een oude dame, die bij de bushalte stond, of ik dit moest doen,” zegt Koos.

Hij kon het niet laten om te vertellen dat hij een taakstraf had. Waarna hij de vrouw vertelde dat dit een grapje was. Koos heeft al heel wat zakken met rommel gevuld. En ook heel wat spullen gevonden. Hij vertelt dat hij een keer een aktetas vond met administratie daarin van een schildersbedrijf. “Ik heb de beste man opgespeurd en zijn administratie teruggegeven. Hij was zo blij!” Verder heeft hij onder meer portemonnees gevonden, rijbewijzen, benzinedoppen, damestasjes met inhoud en op nieuwjaarsdag zelfs een keer 32 flessen zonder statiegeld. “Deze heb ik toen in de glasbak gegooid. Daar waar ze thuis horen.” Van de opbrengst van alle flessen met statiegeld kocht hij voor zijn kleindochter een laptop. Koos denkt nog voorlopig niet aan stoppen.

Koos had vroeger samen met zijn broer een slagerij in Utrecht, in de wijk Lombok. Hij woonde in eerste instantie boven de zaak. Maar nu woont hij al meer dan 40 jaar met zijn vrouw in De Meern. “We zochten de rust op.” Koos is altijd een actieve man geweest. Zo is hij nog steeds actief bij de rugbyvereniging, schrijft heel veel (soms voor de krant Oud Utrechter), gaat bij vrienden en kennissen langs op de fiets en helpt zijn vrouw daar waar nodig. Koos is een sterkte en vitale man en geniet iedere dag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden