'Het was een hele omschakeling'


<p>Annemiek Vrijdag (rechts) en Jaimy van der Vreeken (Buurtverbinder Buurtplein Zuid). (Foto: Jaimy van der Vreeken)</p>

Annemiek Vrijdag (rechts) en Jaimy van der Vreeken (Buurtverbinder Buurtplein Zuid). (Foto: Jaimy van der Vreeken)

(Foto: Jaimy van der Vreeken)

'Het was een hele omschakeling'

Annemiek Vrijdag kwam in 1964 vanuit Schiedam naar Jutphaas vanwege het werk van haar vader. “In Schiedam had je een bioscoop en ander vertier, in Jutphaas was er niets aan vertier te vinden,” vertelt Annemiek. “Het was een enorme omschakeling voor mij en mijn broers en zusjes.”

Door Naomi Wijling

Hoogzandveld - Opa werkte bij Smits & Co op Plettenburg en woonde ook op het terrein samen met oma. Waar hij verantwoordelijk was voor het reilen en zeilen van het bedrijf. Annemiek haar vader, die toen nog bij de RET werkte, zou de baan van zijn vader over gaan nemen. En dat betekende dat het gezin op ten duur zou gaan verhuizen naar Jutphaas. “Mijn vader pendelde de eerste jaren op en neer tussen Schiedam en Plettenburg,” zegt Annemiek. “Hij was echt de man die op zondag het vlees sneed.” Want doordeweeks was hij op Plettenburg te vinden. Uiteindelijk was het dan zover. Het gezin verhuisde naar Jutphaas. In Schiedam woonden ze in een heel groot huis samen met opa en oma en een oom. “We hadden ieder onze eigen slaapkamer,” vertelt ze. Eerst had vader een flat toegewezen gekregen op de Jan Sluyterlaan. Door een woningruil kwam het gezin samen met opa in een eengezinswoning terecht op de Julianastraat (nu Ten Baanstraat). “Ik deelde mijn kamer met mijn twee zusjes. Dat was wel even wennen.” 

Ook al was het huis kleiner, toch was het altijd gezellig. Iedereen kon langskomen. Annemiek bracht op de zaterdag het Nieuw Utrechts Dagblad rond. “Ik liep heel Jutphaas en mijn vader deed de wijken die verder weg lagen.” Ze was de hele middag zoet. Ook deed ze hand en spandiensten voor de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren), samen met haar moeder. “We hebben diversen Sinterklaas- en zwarte pietenkostuums gemaakt,” zegt ze. “En het leuke is, dat deze pakken nog steeds te zien zijn tijdens de intocht in Vreeswijk.” En dat na zo’n 40 jaar. Annemiek haar ogen beginnen te glinsteren als ze vertelt dat de onderkant van de jurk van Sinterklaas is gemaakt van de vitrage van haar moeder. “Mijn moeder hield enorm van kanten stroken. En dat kwam goed uit.” Annemiek woont al weer vele jaren in de wijk Hoogzandveld. Waar ze bijna iedere dag actief is op Buurtplein Zuid. Enkele jaren geleden heeft ze het buurtinitiatief ‘Eet je mee’ overgenomen. “Op zo’n avond kook ik voor ongeveer 34 tot 50 personen,” zegt ze. “En dat doe ik alleen. Dat vind ik het prettigst.” 

Voor de kerst (afgelopen jaar) kookte ze voor 110 personen. “Het was zo gezellig.” En ook voor deze kerst is ze alweer aan het nadenken over de gerechten. Deze worden bij de mensen thuis bezorgd. Annemiek is blij dat ze weer iedere dinsdag mag koken voor de mensen in de buurt. Vrijwilligers bezorgen de maaltijd. “Ik krijg leuke reacties van iedereen. Zij blij. Ik blij.” In de eerste lockdown onderhield Annemiek contact met 50 mensen. “Om te vragen hoe het met ze ging, te vragen wat ze gedaan hadden die dag. Contact is zo belangrijk,” zegt ze resoluut. “Nu bel ik er iedere dag nog drie op.” Annemiek geniet van elke dag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden