Buurttuin Dotterbloemstraat/Ereprijs krijgt langzaam vorm


<p>Op dit bovenaanzicht zijn de locatie en de oppervlakte van de pluktuin zichtbaar. Foto: Edwin Elbertse</p>

Op dit bovenaanzicht zijn de locatie en de oppervlakte van de pluktuin zichtbaar. Foto: Edwin Elbertse

(Foto: )

Buurttuin Dotterbloemstraat/Ereprijs krijgt langzaam vorm

NIEUWEGEIN - Het idee om van een verwilderd stuk gras een buurttuin te maken krijgt vorm. Bewoners in de wijk willen op een stuk verwilderd grond van 230 vierkante meter aan de Dotterbloemstraat en het aangrenzende parkeerterrein hun idee verwezenlijken. Middels een crowdfund-actie is al 367,50 euro opgehaald.

Tijdens de Burendag in 2020 werd geopperd om dit stuk grond in de wijk te verfraaien en er een functionele gemeentetuin van te maken, voor jong en oud. Een tuin met langs de geluidswal diverse fruitbomen, bessenstruiken en bloeiende planten, aangevuld met vierkante meter tuintjes, waar jong en oud kennis kunnen maken met het verbouwen van groente en fruit en/of mooie bloemen kunnen laten groeien.

Omdat er tijdens de Burendag veel animo was voor het idee, zijn de eerste stappen afgelopen jaar gezet om dit te realiseren. Zo is er contact gelegd met de gemeente en is het project genomineerd voor de Kern met Pit. Deze steunt projecten in het realiseren van plannen die bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving.

Financiering

De gemeente Nieuwegein heeft het stuk grond aan de Dotterbloemstraat inmiddels ter beschikking gesteld. Voor verdere financiering en professionele begeleiding is een beroep gedaan op het Wijkplatform Hoog Zandveld. Naast de gemeente heeft het Wijkplatform Hoog Zandveld enthousiast gereageerd.

Iets maatschappelijks

De gemeente heeft het project aangemerkt voor het ‘Social Return on Investment’ plan. Dit betekent dat bedrijven die door de gemeente een aanbesteding ontvangen, hiervoor ook iets maatschappelijks terug moeten doen. Hierdoor kunnen de zware werkzaamheden, als het grondwerk en het beplanten van de bomen, kosteloos verricht worden door een groenaannemer. In het voorjaar kunnen deze werkzaamheden al uitgevoerd worden zodat dit voorjaar de buurttuin al kan worden gebruikt. Tijdens de Burendag, in september van dít jaar, kunnen de bewoners dan een gezamenlijke oogst- en onderhoudsdag organiseren. 

Groen doet Nieuwegein Goed, mogelijk gemaakt door de gemeente Nieuwegein en de provincie Utrecht, ondersteunt dit bewonersinitiatief met educatieve natuurbeleving voor kinderen en hun ouders/begeleiders. Bijvoorbeeld door zelf iets te kunnen zaaien, kweken en later een deel van de tuin hiermee in te planten. .

Struik of boom adopteren

Een van de initiatiefnemers: ‘Om extra financiën bijeen te krijgen is het plan ontstaan van het ‘Adopteren van een fruitboom of struik’. De bedoeling is om 11 lei fruitbomen te plaatsen in het verlengde van de reeks leibomen, die er al staan, en daarnaast een ruime hoeveelheid bessenstruiken. De prijs per leiboom is 70 euro en 7,50 euro voor een bessenstruik. Voor dit bedrag (of een deel) kan een leiboom of bessenstruik worden geadopteerd, als tegenprestatie komt er dan een bordje bij te staan wie de boom of struik geadopteerd heeft. De oogst van de bomen en struiken blijft wel voor gezamenlijk gebruik bedoeld. Leuk om de tuin financieel te ondersteunen, maar ook om een persoonlijk tintje aan de tuin te geven. Bijvoorbeeld ter ere van uw (klein)kind.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden