De potentiële koper kan rustig meekijken vanaf de bank, vragen stellen en zo een goed beeld krijgen van de woning. Eigen foto
De potentiële koper kan rustig meekijken vanaf de bank, vragen stellen en zo een goed beeld krijgen van de woning. Eigen foto

Coronacrisis dwingt makelaars tot creativiteit bij bezichtigen

Algemeen 49 keer gelezen

UTRECHT - Het coronavirus heeft een enorme invloed op ons allemaal. Het openbare leven staat stil, winkels zijn gesloten en mensen houden afstand van elkaar. Ook in de makelaardij is dat goed voelbaar. Daarom verschijnen er creatieve oplossingen om de huizenmarkt draaiende te houden.

Ondanks dat het aantal huizen dat in de verkoop wordt gezet licht stijgt, dalen de bezichtingsaanvragen. “We zien dat geïnteresseerde kopers minder makkelijk langskomen voor een bezichtiging. Ook zijn er verkopers die een huisbezoek liever niet laten plaatsvinden,“ aldus Remmie Cornelissen, Makelaarsland Agent in de regio Utrecht. In de afgelopen weken ontstonden steeds meer initiatieven om te ‘bezichtigen op afstand’. In plaats van een fysieke rondleiding wordt een virtueel open huis ingezet via Facebook Live of maken verkopers en potentiële kopers een videochat-afspraak via een Whatsapp Videogesprek. De verkoper loopt, net als bij een normale bezichtiging door de woning, maar nu met de telefoon in de hand. De potentiële koper kan rustig meekijken vanaf de bank, vragen stellen en zo een goed beeld krijgen van de woning.

Veel gerichter

“Naast dat al die nieuwe techniek helpt om de markt enigszins op gang te houden, zorgt het er ook voor dat we veel gerichter te werk gaan voor zowel verkopers als kopers. Door die bezichtigingen op afstand scheiden we het kaf van het koren. We houden de potentiële kopers die écht geïnteresseerd zijn over. Daarmee doen we vervolgens een echte bezichtiging. Veel effectiever én veiliger voor iedereen, ook voor ons!“ zegt Cornelissen.

Dat een fysieke bezichtiging soms helemaal niet nodig is, bleek twee weken geleden na een Live Open Huis dat via Facebook werd gehouden. Het was een groot succes. De woning werd daadwerkelijk gekocht door een van de kijkers. Overigens onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Een goede keuze om risico’s te beperken nu de koper zelf niet in de woning is geweest.

Contact- en papierloos

“Bij ons liep het proces van kopen al grotendeels contact- en papierloos. Kopers krijgen toegang tot een ‘bezichtigingsaccount’ met alle (juridische) informatie die van belang is om een bod uit te brengen. Onderhandelen gaat vervolgens telefonisch en het ondertekenen van de koopovereenkomst digitaal.” vertelt Remmie. “En daar komen de bezichtigingen op afstand bij.” Voor het kopen van een woning hoef je dus bijna de deur niet meer uit.

‘Begin van iets nieuws’

“We zetten deze creatieve oplossing de komende tijd voor alle klanten van Makelaarsland door het hele land in. En misschien is dit wel het begin van iets heel nieuws” zegt Remmie met een glimlach. ”We proberen de makelaardij voortdurend beter te maken, en technologie hoort daar natuurlijk bij. Wie weet is het dus binnenkort wel heel normaal om op afstand een nieuw huis te kopen.”

Facebook

De volgende open huis-sessies van Remmie en zijn collega’s in Utrecht staan al gepland. Via Facebook is alles live te volgen. Meer informatie is ook te vinden op www.makelaarsland.nl/makelaar/facebook-live-open-huis/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 apr, 09:46
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00