<p>Fort Jutphaas vanuit de lucht.</p>

Fort Jutphaas vanuit de lucht.

(Foto: Aerophoto-Schiphol)

Restauratie op Fort Jutphaas legt waterliniegeschiedenis steeds meer bloot

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • De restauratie van Fort Jutphaas is in volle gang. Onlangs waren de oostvleugel en de buitengevel van het fort aan de beurt. Tijdens de restauratie worden steeds meer stukjes van de waterliniegeschiedenis blootgelegd. 


De restauratie zorgt ervoor dat de buitenkant van Fort Jutphaas in ere hersteld wordt. Met behulp van een hypothecaire lening en een subsidie van de provincie Utrecht was het mogelijk om de oostvleugel en de buitengevel op te knappen. 

Restaurant Céline

Van oudsher is Fort Jutphaas onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een verdedigingslinie tussen Muiden en Gorinchem die water inzette om het land te verdedigen. 

In 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen vormen deze twee verdedigingslinies nu de Hollandse Waterlinies. 

In Fort Jutphaas is nu hoogwaardig restaurant Céline gevestigd. Het restaurant kon tijdens de restauratie gewoon open blijven.


Park Rijnhuizen

Ook Park Rijnhuizen - waar het fort midden in ligt - ontpopt zich steeds meer tot een goed bereikbare plaats waar van alles te beleven is. Het gebied is volop in ontwikkeling: het waterliniekarakter wordt steeds meer blootgelegd, de brug met de stad wordt geslagen en er is ruimte voor klimaatadaptatie.

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten