<p>Wethouder Marieke Schouten (links) bedankt de bewonerswerkgroep en Paul Triepels (Energie-N) voor hun tomeloze inzet voor dit grote project. &nbsp;</p>

Wethouder Marieke Schouten (links) bedankt de bewonerswerkgroep en Paul Triepels (Energie-N) voor hun tomeloze inzet voor dit grote project.  

(Foto: Naomi Wijling)
met video

Buurtbewoners Doorslag maken deel wijk asbestvrij en verduurzamen 51 huizen

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het begon met de vraag van buurtbewoner Silvana Skotarczak, wonend in de wijk Doorslag, in maart 2017. Zij nam contact op met de energieambassadeurs van Energie-N. Ze wilde weten of het mogelijk was om de sanering van een asbestdak te combineren met isolatie en zonnepanelen. 


Anno 2021 zijn er 51 asbest woonhuisdaken en 44 asbest schuurdaken gesaneerd en voorzien van isolerende daken. 26 woningen zijn voorzien van zonnepanelen en bij 36 woningen is de begane grond vloer geïsoleerd. 

Bureninitiatief

Bewonerswerkgroep en Paul Triepels - vrijwilliger bij Energie-N - werden zaterdag, tijdens Burendag, in het zonnetje gezet door Wethouder Marieke Schouten. “Het was een project waar we veel van geleerd hebben. Een inspirerend project. Het is een goed voorbeeld van een bureninitiatief. Het doorzettingsvermogen was enorm. Ik denk dat we daarom met elkaar zoveel hebben kunnen bereiken,” aldus Marieke Schouten. 


Paul en de bewonerswerkgroep hadden een enorme verantwoordelijkheid op hun schouders liggen. “Je kunt beslissingen maken voor je eigen huis en financiën maar niet voor de andere gezinnen”, vertelt Roel - lid van de werkgroep. 

Daarom zijn er onder andere goede voorwaarden opgesteld richting de aannemer waar ieder huishouden gebruik van kon maken. Het contact tussen de werkgroep en de aannemer was goed. Hij was erg gecharmeerd van het project.

Leningen

Omdat het zo’n groot project was zocht Energie-N contact met Natuur en Milieufederatie (NMU) en de gemeente. NMU heeft geld ter beschikking gesteld voor een haalbaarheidsrapport en voor de kwaliteitscontroles. 

“Dit project laat zien dat energiezuinige huizen en duurzame energie gemakkelijker te realiseren zijn met de steun van bewoners,” geeft Robbert Willé (Projectleider Energie Transitie NMU) aan. Winst voor het klimaat, gemeente en de bewoners. De samenwerking tussen de verschillende partijen zorgde ervoor dat de bewoners zich gesteund voelde.

Tijdens dit project zijn de verzilverlening en duurzaamheidslening ontwikkeld. Inmiddels hebben al 230 huishoudens gebruikgemaakt van de duurzaamheidslening.

Naomi Wijling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten