Het college ziet onder meer (delen van) de wijken Zandveld, Doorslag, Gebouwendrift en Muntplein als kansrijk om te starten met het gesprek om te komen tot CO2-vrije wijken.
Het college ziet onder meer (delen van) de wijken Zandveld, Doorslag, Gebouwendrift en Muntplein als kansrijk om te starten met het gesprek om te komen tot CO2-vrije wijken. Foto: Aangeleverd

College presenteert plan voor duurzame warmte aan gemeenteraad

Algemeen 208 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het college van B&W heeft een plan voor duurzame warmte - ook wel Transitievisie warmte Nieuwegein genoemd - vastgesteld. In dit plan staat hoe de gemeente de komende 20 jaar de huizen en gebouwen in Nieuwegein op een andere manier wil verwarmen, zonder aardgas. 

Ook staat in dit plan een voorstel met kansrijke buurten en projecten waar de gemeente al vóór 2030 een start mee willen maken. De Transitievisie Warmte is onderdeel van een landelijke afspraak (het klimaatakkoord): heel Nederland stapt op termijn over op duurzame energie.

Het voorstel wordt behandeld in de raadsvergadering op donderdag 25 november.

Haalbaar en betaalbaar
Wethouder Energie en Klimaat Marieke Schouten: “Deze eerste Transitievisie Warmte is een belangrijke stap naar een energieneutraal Nieuwegein. We willen samen met de wijk inzetten op het verminderen van het energieverbruik en het CO2-neutraal maken van de warmtevoorziening in de woningen. Tegelijkertijd is een van de uitgangspunten van dit college dat het voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn, dat is ook een duidelijk signaal vanuit de stad. De overstap naar aardgasvrij is nu niet voor iedereen vanzelfsprekend mogelijk. Daarom moeten landelijk de financiële voorwaarden worden ingevuld om de overstap betaalbaar te maken. We gaan aan de slag met de overstap, en doen dat stap voor stap, in goede participatietrajecten.”

Wijkuitvoeringsplan
Het college ziet onder meer (delen van) de wijken Zandveld, Doorslag, Gebouwendrift en Muntplein als kansrijk om te starten met het gesprek om te komen tot CO2-vrije wijken. In samenspraak met de buurt wordt een wijkuitvoeringsplan opgesteld. 

In het wijkuitvoeringsplan staat welke duurzame energiebronnen beschikbaar zijn voor de wijk, wat dit betekent voor de keuze in warmtesysteem voor de buurt of voor een straat of individueel. Dit is maatwerk en vraagt om een transparante, gefaseerde buurtaanpak. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Energiebesparing
Uit onderzoek blijkt dat voor een groot deel van de gebouwen een collectieve oplossing het meest kansrijk is voor verwarming zonder CO2-uitstoot. Dat komt door de hoge bebouwingsdichtheid en de aanwezigheid van het bestaande warmtenet (51% van de woningen van Nieuwegein is aangesloten op de stadverwarming). 

Daardoor zijn de kosten voor een collectieve oplossing lager dan de kosten voor individuele oplossingen per gebouw. Er zijn voor alle gebieden mogelijke warmte-oplossingen in kaart gebracht. Voor alle wijken geldt: begin met energiebesparing, want die energie hoef je dan ook niet meer op te wekken.

Transitievisie Warmte Nieuwegein 1.0
De Transitievisie Warmte Nieuwegein wordt na deze eerste versie elke vijf jaar herijkt en voor besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Dat betekent: uitwerken, co-creatie in de wijken/buurten, vaststelling van wijkuitvoeringsplannen en start uitvoering. Daarna wordt met de geleerde lessen een volgende visie gemaakt. Met ontwikkelingen in de wijken en nieuwe technieken.

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Inspectie plaatst zorgaanbieder Hamber onder toezicht Nieuws 19 apr, 10:49
• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 19 apr, 10:18
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 19 apr, 09:58
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 18 apr, 16:47
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 18 apr, 15:50
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 18 apr, 15:00
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03