De castingdag voor 'Geina, de buurtsoap' vond zaterdag plaats in DE KOM.
De castingdag voor 'Geina, de buurtsoap' vond zaterdag plaats in DE KOM. Foto: Aangeleverd

Castingdag voor Nieuwegeinse buurtsoap groot succes

Algemeen 128 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De castingdag voor 'Geina, de buurtsoap' vond zaterdag plaats in DE KOM. Het stadstheater maakt de soap voor de 50e verjaardag van Nieuwegein. Geina wordt een soap met de nodige misverstanden, intriges, spanning en humor. Niet alleen voor, maar ook door Nieuwegeiners - die tijdens de castingdag hun acteertalent in het theater kwamen laten zien.

Regisseur Ruut van der Beele is positief verrast: “Natuurlijk komt iedereen hier een beetje gespannen binnen. Het is dan mijn taak om iemand gerust te stellen. Maar we hebben echt goede acteurs gezien. We hadden ook een volle dag. De meeste hebben ervaring in een theater. Dit wordt een film, dat vraagt iets anders. Dan kan het kleiner. Je hoeft niet iemand op de achterste rij te bereiken.”

Professional

De acteurs hadden twee scenes toegestuurd gekregen. Daarvan konden ze er een kiezen om te spelen en daarop volgde een improvisatie met een tegenspeler. Van der Beele: “Ik kijk wat iemand in zijn mars heeft en wat er gebeurt als iemand los gaat. De vraag is of je samen iets kan maken. Natuurlijk moet iemand regisseerbaar zijn. Ik moet kunnen bijsturen.”

Het script bevat verschillende verhalen en anekdotes uit alle wijken van de stad en is voor het grootste deel klaar. Van der Beele: “De spelers gaven er inspiratie voor. We hebben nieuwe dingen gehoord. En we gaan kijken of we de rollen soms naar de speelstijl van iemand toe kunnen schrijven. De hoofdrolspeler is een professional." 

Echt Nieuwegeins

Dat is een goede tegenspeler, maar ook een steun en coach voor de amateurs. Van der Beele: "Daarmee kan je het spel optillen. Het komt er ook door in balans.” Het verhaal gaat over een koppel dat pas in Nieuwegein is komen wonen. Ze worden met alle egards ontvangen, maar de misverstanden stapelen zich op. 

‘Trots op de stad’ is niet het eerste wat inwoners van de stad zeggen. Maar uiteindelijk vindt het koppel die trots toch in Nieuwegein, ze vinden elkaar. “Het script is heel herkenbaar en grappig. Het is meer een tragi- of zwarte komedie, maar met de intriges van een soap. Het wordt echt Nieuwegeins. En steeds meer na een dag als vandaag.”

Soapdebuut

De oproep om mee te doen geldt nog steeds. Dat kan voor en achter de schermen. Van der Beele: "Meedoen is een leuke, laagdrempelige manier om eens te snuffelen aan het maken van een film en bezig zijn achter de schermen. Dit is de kans om je soapdebuut te maken". 

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27