<p>In de foyer van theater DE KOM hangen portretten van mensen die in de stad een belangrijke rol hebben gespeeld.</p>

In de foyer van theater DE KOM hangen portretten van mensen die in de stad een belangrijke rol hebben gespeeld.

(Foto: Louise Mastenbroek)

Expositie ‘50 jaar Nieuwegein in portretten’ nu te zien in DE KOM

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • In theater DE KOM is de expositie ‘50 jaar Nieuwegein in Portretten’ onlangs geopend. In dit project zijn 33 Nieuwegeiners geportretteerd die in het ontstaan van de stad een belangrijke rol hebben gespeeld. Vaak leveren ze nog steeds een bijdrage aan de stad en haar inwoners.


De initiatiefneemster van de expositie is Alina Pluim. In het kader van de vijftigste verjaardag van de stad konden inwoners met ideeën komen. 

50 portretten

Bij Pluim ontstond het idee onder de douche. “Niet te lang over nadenken, maar gewoon doen. Dus ik heb een e-mail naar de gemeente gestuurd en die werd heel positief ontvangen. Mijn eerste idee was om vijf portretten te maken, dat wilde ik zelf doen. Mijn man kwam met het idee om er vijftig te maken. Toen had ik natuurlijk hulp nodig van andere Nieuwegeinse kunstenaars. Ik moest op zoek naar portretschilders, maar ook fotografen hebben meegedaan. We wilden portretten maken van mensen die belangrijke dingen doen, maar een beetje in de schaduw willen blijven. Het verhaal moest er ook bij, daardoor wordt het herkenbaar.” 

Hoe de kunstenaar het werk vorm gaf, mocht deze zelf bepalen. De start was op basis van een foto en een gesprek. Het project is met hulp van veel mensen gerealiseerd. Dat heeft wel een jaar geduurd. Het leek het aanvankelijk makkelijk, maar er kwam steeds meer werk bij en er moesten keuzes gemaakt worden. Het realiseren van 50 portretten bleek niet haalbaar. De opening van de expositie was voor velen een droom die uitkwam.

Spiegel

Burgemeester Frans Backhuijs gaf in een korte toespraak aan dat 50 jaar Nieuwegein gevierd is met kleinschalige initiatieven, die veel betrokkenheid toonden. “Ik heb altijd gezegd dat het geen feest voor bobo’s moest worden, maar voor de inwoners. Er zijn mooie ontmoetingen geweest met fijne gesprekken over wat iedereen boeit en bindt. Ik gun het de stad om daar mee door te gaan.” 

Hij roemde dit ambitieuze project, dat een goed beeld van de stad geeft. Backhuijs werd uitgenodigd een portret in één seconde te onthullen. Het doek vloog van de lijst en hij keek lachend naar zichzelf in een spiegel. 

Moeder van Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein

Na het officiële gedeelte ging iedereen enthousiast en vooral nieuwsgierig naar boven. Het is overigens de eerste keer dat daar op deze manier een expositie gehouden wordt. De wand moest eerder altijd in het zicht blijven. 

De expositie geeft een bijzonder kijkje op de inwoners van de stad. De een richtte het hospice op, de ander stond aan de wieg van Geinbeat, KunstGein, het eerste kinderdagverblijf in de stad of wordt de moeder genoemd van Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein. 

Een van de kunstschilders maakte twee portretten, maar hij werd zelf ook op doek gezet. Het schilderen was wel het leukste, vond hij. De expositie is een bezoek waard. Dat kan nog tot en met 31 december tijdens de reguliere openingstijden van DE KOM. De toegang is gratis.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten