<p>Met een ferme druk op de knop openden de sprekers het eerste waterpompstation.</p>

Met een ferme druk op de knop openden de sprekers het eerste waterpompstation.

(Foto: Louise Mastenbroek)

Eerste openbare waterstoftankstation van regio Utrecht geopend in Nieuwegein

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Hysolar/Greenpoint heeft aan de Morsebaan het eerste openbare waterstoftankstation in de regio Utrecht geopend. Personenauto’s, bussen en vrachtwagens kunnen hier allemaal terecht. De opening van het waterstoftankstation is niet alleen een belangrijke ontwikkeling voor Nieuwegein en de regio, maar het project trok ook op Europees niveau de volle aandacht. Waterstof is van groot belang als duurzame energiedrager.


Twee jaar geleden heeft Robert Scholman, van het gelijknamige aannemingsbedrijf in grond- weg- en waterbouw, Hysolar opgericht. Voor het bedrijf was verduurzamen van groot belang en bovendien was er de wens om voorop te lopen. 

Zonnepanelenveld

Een jaar geleden stond het station er, een belangrijke stap in de historie. Verdere expertise in de transitie was nodig en werd gevonden bij verschillende partners. Momenteel wordt de waterstof nog extern aangevoerd, vanaf volgend jaar gaat Hysolar zelf groene waterstof produceren. 

Dat kan dankzij een groot zonnepanelenveld, het grootste in de provincie, dat vlakbij het bedrijf ligt. Een van de sprekers bij de opening was Diederik Samsom van de Europese Commissie. 

Klimaatneutraal

Hij schetste een beeld van groene waterstof vanuit Europees perspectief. Samsom wees op de grote ambitie die er ligt in Europa om klimaatneutraal te zijn in 2050. Dat moet in verschillende stappen bereikt worden. 

Extra productie van waterstof is belangrijk, evenals integratie in de energiehuishouding. Samsom roemde dit station dan ook als begin van iets heel moois. 

Pionieren

Arne Schaddelee gaf als gedeputeerde van de Provincie Utrecht zijn kijk op Mobiliteit en groene waterstof in de regio Utrecht. De overheid kan het niet alleen, benadrukte hij. Inzetten op gedrag is belangrijk, maar ook op uitstoot. De overheid moet daarvoor pionieren, visie hebben en die uitleggen aan bewoners, samenwerken en concrete doelen stellen. 

Namens de gemeente sprak wethouder Marieke Schouten, tevens lid van het EU-comité van de regio. Ze prees de moed en het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers en de goede samenwerking met partners en het kennisinstituut. 

Hydrogen Rocks

Ad van Wijk, hoogleraar TU Delft presenteerde tot slot zijn boek Hydrogen Rocks. Van Wijk schetste een beeld van het belang waterstof in de nabije toekomst: vliegende auto’s, de 24 uur van Le Mans in 2024, ook Airbus is bezig met de ontwikkeling. 

Burgemeester Frans Backhuijs was de laatste spreker voor de officiële openingshandeling. Uiteraard is de burgemeester, al jong gefascineerd door waterstof, trots op dit station. Een mooi cadeau voor 50 jaar Nieuwegein, zo sprak hij.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten