Aan de Doorslagzone komen vier duurzame woongebouwen en plek voor horeca.
Aan de Doorslagzone komen vier duurzame woongebouwen en plek voor horeca. Foto: Screenshot YouTube-video gemeente Nieuwegein
met video

Doorslagzone vanaf nu op de schop: er komen vier duurzame woongebouwen en plek voor horeca

Algemeen 1.209 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Aan de Doorslagzone komen vier duurzame woongebouwen en plek voor horeca. Er wordt binnenkort gestart met de voorbereidende werkzaamheden om de bouw te realiseren.  

De Doorslagzone ligt naast het gebouw van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) - aan de Doorslag - voor het Stadshuis en theater De KOM. Op de plek waar de nieuwe gebouwen komen te staan, bevindt zich nu een grasveld.

452 nieuwe woningen
De vier duurzame woongebouwen krijgen verschillende hoogtes: 70, 33, 55 en 36 meter. In totaal komen er 452 nieuwe woningen waarvan 94 sociale huurwoningen, 145 middenhuur woningen en 213 overige woningen (vrije sector huur en koop).

Langs de trap die tussen de woongebouwen door naar de Doorslag loopt komt ruimte voor horeca. Ook is er ruimte voor groen: rond het verblijfsplein, rond de trappen, in de binnentuin, op de daktuinen en op de groene daken van de gebouwen. Door verschillende soorten planten en bomen te plaatsen wil de gemeente de biodiversiteit in City verbeteren.

Nieuwe parkeergarage
Parkeren kan in de bestaande parkeergarage en in een nog te bouwen parkeergarage aan de Doorslag bij het Sint Antonius ziekenhuis (P15). Er is ruimte voor elektrische deelauto’s in parkeergarage Theater. Alle gebouwen krijgen een inpandige fietsenstalling.

Door in de Doorslagzone 452 woningen te realiseren voor starters, senioren en andere woningzoekers, moet de druk op de woningmarkt worden verlicht. De gemeente wil City bovendien “duurzamer, aantrekkelijker en levendiger” maken.

Bomen en ‘naamtegels’
Om de enorme operatie aan de Doorslagzone in gang te zetten, moeten er eerst allerlei voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden. Zo wordt de bomenrij langs het water verhuisd voordat er wordt gestart met de woningbouw. Op deze manier raken de bomen niet beschadigd door bouwwerkzaamheden. De bomen krijgen een nieuwe plek langs de Taludweg en de A.C. Verhoefweg.

Voordat de bomen verplaatst kunnen worden, vinden er ook weer voorbereidende werkzaamheden plaats. Zo worden de ‘naamtegels’ van ontvangers van het jeugdlintje en overige tegels rondom de bomen tijdelijk verwijderd en opgeslagen.  

In overleg met bewoners wil de gemeente op zoek gaan naar een plek voor de naamtegels. De voorbereidende werkzaamheden duren ongeveer een maand.

Nood fiets- en voetpad
Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt er bovendien een nood fiets- en voetpad aangelegd in het grasveld. Tussen het fietspad en het voetpad wordt een afscheiding geplaatst.

Zodra de bomen zijn verplaatst wordt de grond gereed gemaakt voor de bouw. Het riool en de nutsvoorzieningen (zoals elektriciteit, telefoon- en tv-aansluitingen) voor de woningen worden dan aangelegd. Deze werkzaamheden duren ongeveer twee maanden. 

Door deze werkzaamheden gelijk na elkaar uit te voeren is er volgens de gemeente minder lang overlast voor omwonenden. 

Nieuwe bomen
Als de bouw van de woningen in de Doorslagzone klaar is, komen er weer nieuwe bomen terug. De oude bomen komen niet terug, omdat het voor bomen niet goed is om in korte tijd meer dan één keer verhuisd te worden.

De bomen die in de plaats komen van de huidige bomen zullen van verschillende soorten zijn. “Dat is goed voor de biodiversiteit”, schrijft de gemeente in een bericht aan buurtbewoners. In overleg met de buurt zal de openbare ruimte rond de nieuwbouw opnieuw worden ingericht. 

Markt wordt verplaatst 
De gemeente zal daarnaast voorbereidende werkzaamheden uitvoeren voor de verplaatsing van de warenmarkt. Als er woningen in de Doorslagzone gebouwd worden, kunnen er namelijk geen marktkramen op het Stadsbalkon staan.

Daarom worden de plantenbakken aan de kant van het Stadsbalkon verrijdbaar gemaakt. Zo blijft dit groen behouden en kan het straks gebruikt worden als fysieke afscheiding tussen het Stadsplein en het bouwterrein.

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport gisteren
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14