De camera is een echte eyecatcher in de entreehal van DE KOM.
De camera is een echte eyecatcher in de entreehal van DE KOM. Foto: Louise Mastenbroek

Eerste levensjaren herbeleven in DE KOM

Algemeen 231 keer gelezen

NIEUWEGEIN • In de entreehal van theater DE KOM is zaterdag de installatie ‘Flash me back’ van Judith Nab geopend door wethouder John van Engelen. In dit kunstproject kun je in een afgeschermde ruimte - in de vorm van een enorme camera op een groot statief - de eerste vier jaar van het leven ervaren.

De installatie is gemaakt door Judith Nab samen met Tessa Janssen. De muziek is gecomponeerd door Simone Giacomini. Waarom is er gekozen voor een camera? Nab: “Een beetje toevallig, maar het kon ook niet anders. Een camera, foto’s, die staan toch automatisch voor herinneringen, dingen die je vergeten bent. De opdracht was om iets over het onderwerp ‘vergeten’ te maken. Zelf ben ik laat moeder geworden, dat maakt je misschien wat angstiger. Eerst wilde ik iets maken over de babytijd. Al die grote hoofden die boven een wiegje hangen. Wat doet dat met een kind? Het werd een periode van vier jaar, omdat dat het moment is dat een mens zich dingen gaat herinneren”.

“Ode aan de verbeelding”
Janssen: “De installatie kan een gevoel oproepen. Het kind zijn herbeleven. Er is een abstracte herinnering. Hoe het was samen met je moeder? En het spelen met andere kinderen?”. Nab vult aan: “Ergens is er toch iets ingeprent, dat is oproepbaar. Die eerste vier jaar is een belangrijke periode in je leven. Je doet toch van alles met een kind. Het zijn de kleine dingen, zoals de schittering, lichtjes in het water. Ik zie die tijd nu terug via mijn zoon. Vaak letterlijk, dan maakt hij foto’s”.  

“De installatie is een ode aan de verbeelding”, zegt wethouder Van Engelen. “Jong en oud worden een andere wereld ingetrokken”. Wanneer hij verwonderd uit de camera stapt, zegt hij: “Dit is een bijzondere tentoonstelling in Nieuwegein. Die past helemaal in de artistieke lijn van DE KOM.” 

Interactief
Nab: “Als je jezelf toelaat tien minuten vrij te zijn in je hoofd en te kijken door de ogen van een kind, dan kan dat een mooie verwondering geven. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar je wilt iets teweeg brengen. Dat gevoel meegeven, even weer terug zien. Als dat lukt, dan is dat heel leuk en vind ik het een groot compliment.”

Het bezoek aan de installatie is interactief. De gebruiker drukt op een knop, zet een koptelefoon op en gaat naar binnen. De beelden dompelen je onder. Je brengt tien minuten door in de camera. De installatie is de hele maand november te bezoeken en tijdens de openingsuren van het theater vrij toegankelijk. Bij grote belangstelling kan de camera langer blijven staan.

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 19 uur geleden
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 19 uur geleden
• CDA-raadslid Gerben Horst is kandidaat voor het Europees Parlement.
Nieuwegeins raadslid Gerben Horst kandidaat voor Europees Parlement Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Stroomstoring in Nieuwegein verholpen, oorzaak was defecte elektriciteitskabel UPDATE 27 mrt, 08:55
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout wint in slotfase van Theole Sport 26 mrt, 15:41
• Openingsrit Motorclub Nieuwegein 2022.
Dag van de Motorrijder: openingsrit Motorclub Nieuwegein Nieuws 26 mrt, 10:54
• Recyclingstation Nieuwegein.
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 26 mrt, 10:21
• Alle winnaars van Skiteam Nieuwegein van de Kids Cup Alpine skiën slalom.
Succesvolle finale Kids Cup Alpine skiën slalom voor Skiteam Nieuwegein Sport 26 mrt, 09:21