<p>De camera is een echte eyecatcher in de entreehal van DE KOM.</p>

De camera is een echte eyecatcher in de entreehal van DE KOM.

(Foto: Louise Mastenbroek)

Eerste levensjaren herbeleven in DE KOM

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • In de entreehal van theater DE KOM is zaterdag de installatie ‘Flash me back’ van Judith Nab geopend door wethouder John van Engelen. In dit kunstproject kun je in een afgeschermde ruimte - in de vorm van een enorme camera op een groot statief - de eerste vier jaar van het leven ervaren.


De installatie is gemaakt door Judith Nab samen met Tessa Janssen. De muziek is gecomponeerd door Simone Giacomini. Waarom is er gekozen voor een camera? Nab: “Een beetje toevallig, maar het kon ook niet anders. Een camera, foto’s, die staan toch automatisch voor herinneringen, dingen die je vergeten bent. De opdracht was om iets over het onderwerp ‘vergeten’ te maken. Zelf ben ik laat moeder geworden, dat maakt je misschien wat angstiger. Eerst wilde ik iets maken over de babytijd. Al die grote hoofden die boven een wiegje hangen. Wat doet dat met een kind? Het werd een periode van vier jaar, omdat dat het moment is dat een mens zich dingen gaat herinneren”.

“Ode aan de verbeelding”
Janssen: “De installatie kan een gevoel oproepen. Het kind zijn herbeleven. Er is een abstracte herinnering. Hoe het was samen met je moeder? En het spelen met andere kinderen?”. Nab vult aan: “Ergens is er toch iets ingeprent, dat is oproepbaar. Die eerste vier jaar is een belangrijke periode in je leven. Je doet toch van alles met een kind. Het zijn de kleine dingen, zoals de schittering, lichtjes in het water. Ik zie die tijd nu terug via mijn zoon. Vaak letterlijk, dan maakt hij foto’s”.  

“De installatie is een ode aan de verbeelding”, zegt wethouder Van Engelen. “Jong en oud worden een andere wereld ingetrokken”. Wanneer hij verwonderd uit de camera stapt, zegt hij: “Dit is een bijzondere tentoonstelling in Nieuwegein. Die past helemaal in de artistieke lijn van DE KOM.” 

Interactief
Nab: “Als je jezelf toelaat tien minuten vrij te zijn in je hoofd en te kijken door de ogen van een kind, dan kan dat een mooie verwondering geven. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar je wilt iets teweeg brengen. Dat gevoel meegeven, even weer terug zien. Als dat lukt, dan is dat heel leuk en vind ik het een groot compliment.”

Het bezoek aan de installatie is interactief. De gebruiker drukt op een knop, zet een koptelefoon op en gaat naar binnen. De beelden dompelen je onder. Je brengt tien minuten door in de camera. De installatie is de hele maand november te bezoeken en tijdens de openingsuren van het theater vrij toegankelijk. Bij grote belangstelling kan de camera langer blijven staan.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten