Jan Kuiper (l), Rob van Muilekom (m) en Rob Rietveld (r) verrichten de openingshandeling.
Jan Kuiper (l), Rob van Muilekom (m) en Rob Rietveld (r) verrichten de openingshandeling. Foto: Louise Mastenbroek
met video

Restauratie van Fort Jutphaas voltooid

Algemeen 235 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Na een grondige restauratie is Fort Jutphaas feestelijk heropend. Het fort is niet alleen van binnen, maar nu ook van buiten hersteld.

Fort Jutphaas ligt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in juli van dit jaar uitgeroepen is tot UNESCO werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam, die deze UNESCO status al had, gaan ze gezamenlijk verder onder de naam: Hollandse Waterlinies.  


Buitenzijde en kelders
Voor mede-eigenaar van het fort Rob Rietveld begon het avontuur in 2011. Hij nam destijds de daar gevestigde wijnhandel over. Toen al waren er plannen voor een grootschalige restauratie. In 2013 is de binnenkant van het fort geschikt gemaakt voor horeca.

Vorig jaar hebben de provincie en de eigenaar de handen ineen geslagen om de buitenzijde en de kelders aan te pakken. Zonder subsidie was dat niet mogelijk. Er zaten scheuren in de muren en gewelven, er was vocht in de kelder, voegen en stenen waren kapot.

‘Vals’ metselwerk
In maart 2021 werd de restauratie gestart. Doel was zoveel mogelijk te behouden en in stand te houden. Steen voor steen werd bekeken en uitgehakt. Zo werd ook de trapleuning uit 1848 aan de Westzijde, die krom en verroest was, gedemonteerd en bleef behouden.

De Noordzijde heeft ‘vals’ metselwerk: de stenen zijn behouden, de voegen vernieuwd. Ook de ramen en vensters in de kelder werden aangepakt. In het fort is een hoogwaardig restaurant gevestigd. Na de lockdown kon dit, ook tijdens de restauratie, weer open.

Onderhoud
Namens de provincie was gedeputeerde Rob van Muilekom aanwezig tijdens de heropening. Hij prees de deskundigheid waarmee de restauratie tot stand gekomen. Bovenal benadrukte hij het belang om de forten en het werelderfgoed te onderhouden en niet in verval te laten raken. Dat is de provincie veel geld waard, want op deze manier blijft het gebied toegankelijk en kan het geëxploiteerd en benut worden.

Van Muilekom sprak dan ook de wens uit dat nog meer mensen komen kijken naar de forten en de verhalen van de linies horen. Volgens hem zijn de forten voor veel mensen nog onbekend gebied. Nieuwegein dat vijftig jaar bestaat, zo zei hij, heeft een snelle groei doorgemaakt en je zal zo’n plek maar in je achtertuin hebben.

Fortwachterswoning
Wethouder Jan Kuiper was blij met de inspanningen van de provincie in de afgelopen jaren om de forten te nomineren voor werelderfgoed. Volgens hem is het prachtig om nu een stukje erfgoed in Nieuwegein te hebben. Het zou voor andere beleving van het gebied zorgen. Alle elementen uit de Hollandse Waterlinies zouden meer worden gezien, ook bij de andere forten in de stad.

Ook de fortwachterswoning op het terrein wordt gerestaureerd en krijgt een rol in de functie van het fort. Er komt een recreatief ondernemer in die daaraan gaat bijdragen. Fort Jutphaas ligt in een gebied dat een groene long moet worden en getransformeerd wordt van een wijk met kantoren naar een wijk met woningen. 

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 1 uur geleden
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 1 uur geleden
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 19 uur geleden
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 20 uur geleden
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 20 uur geleden
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53