De eerste twee Zwaaistenen zijn gelegd bij Buurtplein Batau.
De eerste twee Zwaaistenen zijn gelegd bij Buurtplein Batau. Foto: Naomi Wijling

Eerste Zwaaistenen gelegd bij Buurtplein Batau

Algemeen 317 keer gelezen

NIEUWEGEIN • In de wijk Batau bij het Buurtplein van welzijnsorganisatie MOvactor zijn vrijdag twee Zwaaistenen geplaatst. Een Zwaaisteen nodigt je uit om te zwaaien. Naar elkaar, een voorbijganger of naar iemand in een huis. De zwaaistenen zijn gesponsord door Stichting De Baten. 

De Zwaaisteen staat voor een mooi moment: iemand gedag zeggen of een glimlach schenken. De Zwaaisteen kan voor een woning geplaatst worden, maar ook bij organisaties, bedrijven en instellingen. 

‘Zwaai je mee’
Met de projectnaam ‘Zwaai je mee’ rolde MOvactor het idee van de Zwaaistenen uit. Er werd enthousiast op gereageerd. Ronald Laurens, coördinator van het project en Buurtverbinder vertelt: “Helaas zitten mensen, onder andere door de coronamaatregelen, meer thuis. Iets simpels als zwaaien of glimlachen, is dan een groot gebaar. Het is een leuke manier van contact maken en verbreed iemands leefwereld”.

Monica van der Linden - gast van de Buurtkamer in Buurtplein Batau - had de eer om de stickers van de eerste twee Zwaaistenen op te plakken. “Het is zo’n leuk idee. Op deze manier laat je zien dat gedag zeggen of zwaaien naar iemand normaal is”, vertelt ze. 

“Ik woon nu een tijdje in Nieuwegein en hier zeggen mensen je gedag. Ik vind dit heel erg fijn. Dat was wel anders in de stad waar ik eerst woonde”. Ze hoopt dat er meer contact komt tussen mensen door de Zwaaistenen. 

Stichting De Baten
Deze werden direct uitgeprobeerd. Philip van Anraad - directeur Stichting De Baten - liep naar buiten om te zwaaien. Dit werd vrolijk beantwoord door de aanwezigen in de Buurtkamer.

Stichting De Baten steunde het project met alle liefde. Philip: “Wij ondersteunen verschillende welzijnsprojecten. Dat is ook het doel van de stichting. Dit project is een mooie bijdrage aan het contact met elkaar”.

25 Zwaaistenen
In totaal komen er 25 Zwaaistenen door heel Nieuwegein te liggen. “We hebben al een adres in Nieuwegein-Zuid en in de wijk Fokkesteeg,” vertelt Bette van Lunteren (Buurtverbinder MOvactor).

“Het zou mooi zijn als het initiatief uiteindelijk overgenomen wordt door een inwoner. Dan is het echt een project van de inwoners van Nieuwegein. Waarbij wij - voor zover dit nodig is - op de achtergrond aanwezig zijn”. 

Interesse in een Zwaaisteen? Op de website www.zwaaisteen-nieuwegein.nl is meer informatie te vinden. 

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwegeiner rijdt door rood, springt uit rijdende bus en rent weg voor politie Algemeen 2 dec, 10:08
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 1 dec, 14:41
Afbeelding
‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken Algemeen 1 dec, 13:57
Afbeelding
Gemeente onderzoekt plaatsing extra windturbines in Nieuwegein-Oost Algemeen 1 dec, 12:14
Afbeelding
D66 pleit voor zichtbaar maken van Artikel 1 van de Grondwet in Nieuwegein Algemeen 1 dec, 10:17
Afbeelding
Nieuwegeinse burgemeester overhandigt cheque van ruim 9.000 euro aan Theater Totaal Algemeen 1 dec, 09:23
Afbeelding
Nieuwegeinse bieb opent uitleenpunt in Gezondheidshuis De Componist Algemeen 30 nov, 16:07
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht MET VIDEO 30 nov, 15:19