<p>Impressie van het nieuwe klimcentum in Blokhoeve West.</p>

Impressie van het nieuwe klimcentum in Blokhoeve West.

(Foto: Aangeleverd)

Nieuwe klimhal krijgt maatschappelijke functie en dient als geluidswal

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het college wil in Blokhoeve West een nieuw klimcentrum van twintig meter hoog bouwen. Het zou een brede maatschappelijk en sociale functie moeten krijgen. Het gebouw zou ook moeten dienen als geluidswal, zodat de gemeente in de buurt van het gebouw 180 huizen kan bouwen. 


De oude klimhal was gedateerd en veel te klein. Aan het nieuwe klimcentrum wordt een groot boulderklimvoorziening toegevoegd. Het Nederlands Olympisch Klimteam moet in de hal gaan trainen ter voorbereiding van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Sociaal akkoord
De klimhal is onderdeel van een sociaal akkoord tussen de gemeente en Mountain Network. Overdag krijgt het pand een belangrijke maatschappelijke functie met onder meer een buitenschoolse opvang. Nieuwegeinse basis- en middelbare scholen krijgen de ruimte om daar gymlessen aan te bieden.

Mountain Network gaat met de gemeente samenwerken om banen aan te bieden aan mensen met een handicap of afstand tot de arbeidsmarkt. De organisatie wil regulier werk aanbieden aan inwoners die in de bijstand zitten. En het wordt mogelijk om met de Nieuwegeinse Stadspas te komen sporten, om op deze manier de klimsport voor alle Nieuwegeiners toegankelijk te maken. 

Geluidswal voor 180 huizen
De gemeente Nieuwegein is van plan om voor circa 3,7 miljoen euro garant te staan voor de realisatie van het klimcentrum. Mountain Network stopt ongeveer eenzelfde bedrag in het pand om de financiering rond te krijgen.

De klimhal krijgt ook nog een praktische functie. Vanwege het geluid dat bedrijven in de omgeving produceren, kon de gemeente daar eerst geen huizen bouwen. Door de enorme hoogte en lengte van het nieuwe gebouw is het een soort geluidswal. Hierdoor kan de gemeente alsnog 180 huizen bouwen in de omgeving. Deze huizen zijn onderdeel van het plan Hoeverijk en worden allen ten oosten van het klimcentrum gebouwd. 

Het plan voor het nieuwe klimcentrum moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bron: RTV Utrecht

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier