<p>Lex Wils van Fore Freedom legt wethouder Elly Eggengoor de werking van de boormachine uit.</p>

Lex Wils van Fore Freedom legt wethouder Elly Eggengoor de werking van de boormachine uit.

(Foto: Louise Mastenbroek)

Start aanleg collectief glasvezelnetwerk op bedrijventerrein Plettenburg

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Op bedrijventerrein Plettenburg is glasvezelleverancier Fore Freedom gestart met de aanleg van een collectief glasvezelnetwerk. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van een speciale boormachine: een milieuvriendelijk alternatief voor graafwerkzaamheden. Wethouder Elly Eggengoor was aanwezig bij de start van de werkzaamheden.


Voor de wethouder is het duidelijk: een snelle, betaalbare en toegankelijke internetverbinding is enorm belangrijk voor de toekomst, zeker op bedrijventerreinen. Daar wil Nieuwegein onder andere in investeren om nieuwe bedrijven aan te trekken. 

Innovatieve techniek
In dit geval zijn daar voor de stad geen kosten aan verbonden. “Voor ons is het niet zo moeilijk. Als stad moeten we alleen vergunningen afgeven. Daar blijft het bij”, zegt de wethouder.

Dankzij de innovatieve techniek hoeven de stoepen en wegen niet allemaal open gebroken te worden. “Dat beperkt de overlast en schade aan wegen en bedrijventerreinen”, legt Lex Wils van Fore Freedom uit. 

“De techniek die we gebruiken bestaat al langer, maar wordt nog weinig ingezet bij aanleggen van reguliere glasvezeltracés”. Het gaat hierbij om ‘gestuurde boringen’, waarbij speciale machines horizontaal ondergronds boren, waarna een buis, kabel of leiding door de open ruimte kan worden getrokken. 

Duurzaamheid
Wils: “Met grondradar en andere technieken kunnen we goed in kaart brengen waar andere leidingen liggen. De machine kan bovendien tot op een paar centimeter nauwkeurig worden aangestuurd”.

De werkwijze van Fore Freedom is niet veel goedkoper dan de traditionele manier. De voordelen zijn vooral minder overlast voor bewoners en bedrijven, duurzaamheid en minder degeneratie van asfalt. Dat laatste betekent uiteindelijk minder onderhoudskosten voor de gemeente. 

Door de nieuwe manier van aanleggen, wordt bovendien zo’n 15 procent bespaard op CO2-uitstoot. Dit is ook een belangrijke reden voor gemeenten om voor deze werkwijze te kiezen. Voor Plettenburg wordt door Fore Freedom een straten dekkend glasvezelnetwerk aangelegd, met ruimte voor alle ondernemers in het gebied.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier