met video

Scholieren proeven aan dans, mode en kunst tijdens Perform2Connect

Algemeen 349 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Anna van Rijn College, het Oosterlicht College en het Cals College organiseerden onlangs in samenwerking met theater DE KOM een uniek evenement: Perform2Connect. Dit in het kader van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein. Doel was om scholieren een podium te bieden en hen met elkaar te verbinden. 

De resultaten werden ’s avonds via een livestream vanuit het theater gepresenteerd. In het atrium van het Stadshuis werd bovendien een gezamenlijke expositie opgebouwd met verschillende kunstwerken van leerlingen. Deze is nog tot 1 december te bezoeken.

Unicum
Een select gezelschap van zestig leerlingen per school deed mee aan masterclasses mode, theater, film, dans, koor of ensemble/orkest in DE KOM, het Stadshuis en de Nicolaaskerk. De cultuurcoördinatoren Guiot Duermeijer (Anna van Rijn), Harry van Baars (Oosterlicht) en Stefanie Meijer (Cals) kijken er samen met cultuurcoach Desi van Dam (DE KOM) blij en enthousiast op terug.

Maar ook enigszins verwonderd, omdat de sfeer opmerkelijk anders was dan op andere cultuurdagen. Ze vroegen zich af hoe dat kwam. De een dacht dat er een enorme focus was. Maar ook de gretigheid en het enthousiasme van de leerlingen speelde mee.

Volgens de vier was het een unicum dat docenten en leerlingen van drie scholen, dankzij de gastvrijheid van DE KOM, samen iets konden maken en ervaren. Leerlingen van alle schoolniveaus en uit alle jaren deden mee. Gedurende de dag liepen ze allemaal door elkaar. 

Studierichting
Om mee te kunnen doen werd vooral gekeken naar enthousiasme. Sommige leerlingen wilden graag meedoen om te ervaren welke kant ze in de toekomst op willen gaan. Perform2Connect werd zo een dag om te proeven aan een bepaalde studierichting.

De coördinatoren en de cultuurcoach vinden dat heel positief. Het is volgens hen een opkikker voor sommige leerlingen, want hierdoor beseffen ze dat ze van hun passie hun beroep kunnen maken en dat ze van kunst en cultuur kunnen leven. Daar zijn de coördinatoren en de cultuurcoach, zoals ze zelf zeggen, een goed voorbeeld van.

Masterclasses
Tijdens de masterclass mode werden op Haute Couture geïnspireerde stukken gemaakt. Het werd een race tegen de klok voor de perfectionistische makers om alles op tijd af te hebben, zodat de kleding ‘s avonds op de catwalk geshowd kon worden.

Bij de masterclass theater draaide het om de vragen wat is echt, wat is gespeeld, wat is spontaan en wat is bedacht? In de masterclass film ging het om de markering van een scene en werden dialogen geoefend. 

Razende reporters
Tijdens de masterclass dans werd vooral de eigen beweging onderzocht. De leerlingen die meededen aan de masterclass koor en orkest studeerden Skyfall van Adele in en I’m still standing van Elton John.

De hele dag werd er ook door razende reporters gewerkt aan items over de masterclasses en expositie. Na dit evenement willen de scholen de krachten blijven bundelen om de aandacht van de gemeente voor deze doelgroep vast te houden. Er wordt gedacht aan een film- of fashionweek. 

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 23 uur geleden
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 23 uur geleden
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 18 apr, 16:47
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 18 apr, 15:50
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 18 apr, 15:00
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53