<p>Het Nieuwegeinse echtpaar Johan en Zwanie Duizendstra in Albani&euml;.</p>

Het Nieuwegeinse echtpaar Johan en Zwanie Duizendstra in Albanië.

(Foto: archief Albania Support)

Nieuwegeiners richten liefdadigheidsstichting op voor Albanese bevolking

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Johan en Zwanie Duizendstra wonen in Nieuwegein, maar zijn het grootste deel van het jaar in Albanië te vinden. Met hun stichting Albania Support ondersteunen zij de Albanese bevolking. Dit doen ze onder andere door het uitdelen van stookhout, het vergoeden van kosten voor medische zorg en het uitdelen van voedselpakketten.


Het echtpaar heeft de stichting een aantal jaar geleden opgericht. Daarvoor hadden ze 25 jaar lang pleegkinderen in huis. “We hier hebben heel wat kinderen gehad. Op een gegeven moment gingen ze allemaal op eigen benen staan”, vertelt Johan. Dat was het moment waarop het echtpaar verder ging kijken.

Barre winters
“Er zijn genoeg mensen die hulp kunnen gebruiken in welk land dan ook”, menen ze. Met een bekende zijn ze op verkenningsreis gegaan naar Albanië. “Het leven van de mensen daar heeft volgens onze begrippen stilgestaan”, zegt Zwanie.

“Hun huizen zijn niet geïsoleerd en staan soms op instorten vanwege de vele aardbevingen. Het stookhout is zo duur dat ze maar één kachel hebben. Op die kachel koken ze én ze slapen er met zijn allen omheen, om zichzelf een beetje warm te houden tijdens de barre winters”.

Stookhout en voedselpakketten
Johan en Zwanie sloten zich in Albanië aan bij een stichting. In een gezinshuis zorgden ze in eerste instantie voor vier en later voor tien kinderen. Soms namen ze kinderen mee naar Nederland. “Die wisten niet wat ze hier zagen. Een roltrap, een stoplicht. Dingen die voor ons zo normaal zijn. Hun belevingswereld werd enorm vergroot. We hebben ze hier echt in moeten begeleiden”.

Ook nu het echtpaar weer even in Nederland is, gaat het werk voor hun eigen stichting in Albanië door dankzij het team dat ze daar hebben. Momenteel wordt het stookhout uitgedeeld. “Maandelijks krijgen 145 gezinnen een voedselpakket, waarbij we goed kijken naar wie wat nodig heeft”, zegt Johan. 

De situatie van sommige mensen en gezinnen is zo schrijnend dat de twee soms niet weten waar ze moeten beginnen. “Ga je eerst met ze naar de tandarts of help je ze om het huis te renoveren”. Na zo’n gesprek moeten ze soms echt bijkomen. De tranen staan ze op dat moment nader dan het lachen. “Maar de warmte van deze mensen richting de medemens is enorm”, aldus Johan.

Naomi Wijling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier