<p>Maandag werden zo&rsquo;n tachtig gedetineerden getest. </p>

Maandag werden zo’n tachtig gedetineerden getest.

Foto: Stockfoto (123RF.com)

Corona-uitbraak in gevangenis Nieuwegein: gedetineerden in quarantaine

  •   keer gelezen

In de gevangenis aan de Liesbosch in Nieuwegein is voor de tweede keer een corona-uitbraak. Het begon bij medewerkers, maar inmiddels zijn er in elk geval ook al tien gedetineerden positief bevonden. Zij moeten in quarantaine. Dat schrijft AD Utrechts Nieuwsblad.


De besmettingen zijn geconstateerd in het huis van bewaring, waar gevangenen in voorarrest zitten. De uitbraak volgt, nadat acht medewerkers vorige week positief bleken te testen op het coronavirus. De gedetineerden van twee afdelingen gingen uit voorzorg in quarantaine, wat betekent dat zij hun eigen afdeling niet mochten verlaten. 

Vrijwillig
Maandag werden zo’n tachtig gedetineerden getest. Bijna iedereen werkte volgens de gevangenis goed mee. Slechts een enkeling liet zich niet testen. De test is op vrijwillige basis.

Uit onderzoek van de GGD regio Utrecht blijkt nu dat in elk geval tien van hen ook daadwerkelijk besmet zijn met het virus. Dat aantal kan nog oplopen, want de gevangenis is nog in afwachting van een paar testuitslagen.

23 uur per dag in cel
De gevangenen moeten nu écht in quarantaine, wat betekent dat ze 23 uur per dag in hun cel verblijven. Normaal gesproken mogen zij bijvoorbeeld ook werken, sporten of koken. Het recht op een uurtje lucht scheppen, blijft behouden.

De gedetineerden van de afdeling die maandag getest zijn, worden komende maandag opnieuw getest. Tot die tijd blijven ze in ieder geval in quarantaine. Gevangenen van andere afdelingen worden niet per se allemaal getest. 

Mondkapjes
Het is de tweede keer dat er een corona-uitbraak is in deze gevangenis. In januari raakten er twintig mensen van één afdeling besmet en testten de GGD en het Witte Kruis in twee dagen alle vierhonderd gedetineerden.  

De gevangenis nam na de oplopende coronabesmettingen in Nederland al eerder maatregelen om het virus buiten de deur te houden. Zo dragen de medewerkers op afdelingen en in gangen mondkapjes.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier