Wethouder Marieke Schouten op de klimaattop in Glasgow.
Wethouder Marieke Schouten op de klimaattop in Glasgow. Foto: Aangeleverd

Wethouder Marieke Schouten was op klimaattop in Glasgow

Algemeen 185 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Wethouder Marieke Schouten is lid van het Europees Comité van de Regio’s (CoR) en was als zodanig aanwezig bij de klimaattop in Glasgow. “Ik zat daar natuurlijk ook als wethouder. Ik kon daar spreken, omdat ik ervaring heb vanuit Nieuwegein en de regio en het Netwerk Water en Klimaat”.

“De CoR is de vertegenwoordiging van steden en regio’s uit de lidstaten en behartigt de belangen daarvan in Brussel. De Europese commissie ontwikkelt heel veel beleid samen met de lidstaten, maar is daarbij altijd verplicht aan de CoR om advies te vragen. In de klimaatconferentie COP 26 had de CoR ook een adviserende functie. Daarom was daar ook een delegatie bij”, legt Schouten uit. 

City Nieuwegein
Internationale klimaatafspraken zijn gebaseerd op wat landen bijdragen, maar voor de CoR is het belangrijk dat de afspraken vanuit de regio’s ook worden meegenomen. De regio’s worden het meest geconfronteerd met alle klimaatveranderingen. Bijna 70 procent vindt daar plaats. 

Schouten: “Gebruik die verschillende niveaus van overheden om te komen tot passende afspraken en uitvoering. Er is veel kennis in de regio’s. Daar kun je je voordeel mee doen. In Nieuwegein is City daar een mooi voorbeeld van. Gemeente, waterschap, provincie, ontwikkelaars en kennisorganisatie die samen kijken hoe je de binnenstad goed kunt ontwikkelen”.

Kleinschalig en grootschalig
Samen kunnen we veel bereiken en de urgentie is hoog. Dat is wat Schouten graag onderstreept na terugkomst van de klimaattop. In Nieuwegein gaat dat van kleinere tot meer grootschalige zaken die van belang zijn.

“Kleinschalig biodiversiteit. Al is het maar het aanleggen van een groen dak of een ander maaibeleid. Tegels wippen. Kleine dingen, maar het werkt wel. We moeten ons aanpassen. Of het nu gaat om bestrating in de stad of het aanpassen van je gedrag. In Fokkesteeg zijn bijvoorbeeld een soort viltjes tussen de stenen gelegd voor een betere doorlaatbaarheid. Er zitten sensoren onder die dat meten. Er zijn ook boombunkers gemaakt, waardoor bomen goed kunnen groeien zonder de straat op te drukken. Kostbare ingrepen, maar dit niet doen is duurder. We moeten onze ecologische verbindingszone bewaken en versterken. Ook het groen in de stad willen we versterken: goed tegen hitte en goed voor onze gezondheid”.

Energieverbruik
Wat kunnen mensen zelf doen? “Zeker in deze tijd kijken naar het energieverbruik. Wees zuinig. Isoleren, je ziet het steeds meer gebeuren. Je afvragen hoe je omgaat met afval. Wat kopen we? Er worden nog veel kleine ritjes gemaakt met de auto. Is dat nodig? We weten dat het openbaar vervoer, ook in Nieuwegein beter kan, maar het is wel een goed alternatief. De Europese Commissie beslist met het advies van de CoR binnenkort over wetgeving voor producenten om zo min mogelijk afval en schadelijke stoffen in producten te gebruiken. Het begint bij de bron, dus stop het er niet in. De grote vervuiler betaalt. Als consument kun je bewuster kopen en plastic vermijden”.

Energieneutraal
Nieuwegein wil in 2040 energieneutraal zijn. Dat betekent onder meer dat onze huizen en gebouwen CO2-vrij zijn. Daarvoor moeten we ze op een andere, duurzame manier verwarmen, zonder aardgas. Nieuwegein maakt een plan hoe we dat gaan doen: de Transitievisie Warmte. Dat is ook onderdeel van het klimaatakkoord. 

“Aardwarmte, warmte uit oppervlaktewater en warmte en koude opslag worden gezien als duurzame alternatieven. Iedereen ziet de urgentie ervan, maar hoe? Waterstof voor huizen, daar lijkt het nog net iets te vroeg voor. Technisch is daar nog een slag te slaan. Je hebt veel duurzame energie nodig om groene waterstof te krijgen. We hebben in Nieuwegein veel zwaar transport. Daar is het een goed alternatief voor.”

Tot slot concludeert Schouten: “Er komt veel wetgeving op ons af, maar er komt ook geld uit Europa. We moeten het samen doen, dit kan je als stad niet alleen. We zijn onderdeel van een groot ecosysteem”.

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 15:58
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40