Anouk van Elteren liep al langer rond met het idee om mensen met een depressie te helpen.
Anouk van Elteren liep al langer rond met het idee om mensen met een depressie te helpen. Foto: Naomi Wijling

Anouk (26) organiseert Depressie Café: “Dit is een plek waar iedereen open met elkaar kan praten”

Algemeen 265 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Naast een Alzheimer Café, kent Nieuwegein nu ook een Depressie Café. Anouk van Elteren (26) is de organisator van de bijeenkomst die elke vierde vrijdag van de maand plaatsvindt in Jut & Zo.

Anouk heeft zelf een chronische depressie. Deze werd zichtbaar toen ze op de middelbare school zat. Vanwege haar depressie is ze enkele malen (vrijwillig) opgenomen geweest. 

Vanuit haar eigen ervaring wil ze graag mensen helpen die te maken hebben met een depressie. In oktober was het eerste Depressie Café een feit. Met meer bezoekers dan verwacht. Wij spraken Anouk over het café. 

Kun je wat vertellen over het Depressie Café?
“Natuurlijk. Ik liep al enige tijd met het idee rond om iets doen voor mensen die te maken hebben, op welke manier dan ook, met een depressie. Er was geen plek waar je jezelf kunt zijn zonder dat er direct een oordeel of aanname is vanuit een psycholoog, bijvoorbeeld. Dit is een plek waar iedereen open met elkaar kan praten en kan zeggen hoe hij of zij zich voelt. Het is een plek voor mensen met een depressie of mensen die iemand kennen in hun omgeving die een depressie heeft. We gaan hier met elkaar in gesprek en delen tips en tricks. Ik ben bijvoorbeeld bang voor het donker en ik heb een hond. De vraag is dan: hoe kun je dit probleem oplossen? Ik vraag nu mijn buurman om mee te lopen, als mijn vriendin niet mee kan lopen. Daarnaast zijn er nog zoveel andere punten te bespreken rondom een depressie, dat ik per maand bijvoorbeeld een thema wil inbrengen”.

Aan welke thema’s moeten we dan denken?
“In december hebben we het thema ‘Feestmaanden Special’. December is een maand die vaak lastig is voor mensen met een depressie. Ze worden uit hun ritme gehaald, ze willen vaak geen verplichte gezelligheid en het wordt sneller donker. De tips voor deze dagen worden dan bijvoorbeeld besproken. Verder denk ik aan thema’s als voeding in relatie tot het hebben van een depressie. Ik wil hiervoor een diëtiste en een ervaringsdeskundige uitnodigen. Als jij niet lekker in je vel zit, ga je vaak ook je voeding verwaarlozen. Niet eten of slecht eten. Verder komt er een avond over alternatieve behandelmethodes. Bovendien is het belangrijk om het traject voor het zoeken van hulp te bespreken. Dit blijkt toch best lastig te zijn voor mensen. En ik wil ook meer jongeren bereiken met de ‘jongeren special’. Zoals je merkt: er zijn genoeg thema’s die we kunnen bespreken”.

Zijn er ook regels bij het Depressie Café?
“Juist omdat hier heel veel gevoelige punten besproken worden, zijn er de volgende regels waar de mensen die aanwezig zijn zich aan moeten houden: 1). Alles wat tijdens het Café besproken wordt, blijft binnen deze muren; 2) Wij zijn geen artsen en geven dan ook geen medisch advies; 3) Vraag tips om uit je dip te komen. Wij geven jouw geen tips om in de negatieve spiraal te blijven, waardoor jouw gezondheid verslechterd”.

Kun je eens wat over jezelf vertellen?
“Mijn basisschoolperiode was heel stabiel. Ik had fijne klasgenoten. De leraren waren prima. Mijn depressie bleef onzichtbaar. En toch merkten mijn ouders dat er iets was toen ik 12 jaar was. Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met een psycholoog. Op de middelbare school werd ik gepest en eenmaal op de universiteit ging het mis en werd ik voor het eerst opgenomen. Nu gaat het gelukkig goed met mij. Ik ben de laatste paar maanden bezig om baas te zijn over mijn eigen tijd. Om mijn rust te pakken en ook grenzen te trekken. Ik ben ook erg blij met mijn ouders. Die hebben de wereld voor mij over. Net als mijn broertje”.

Informatie
Het Depressie Café vindt op elke vierde vrijdag van de maand plaats vanaf 19:30 uur bij Jut & Zo (Wenckebachplantsoen 85A). Om uiterlijk 21:30 uur is de avond afgelopen. Geïnteresseerden kunnen er gratis naartoe.

Jut & Zo ligt centraal in Nieuwegein. Je kunt er gratis parkeren. De bus stopt naast de locatie. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van het Depressie Café: facebook.com/depressiecafe.

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 15:58
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40