Nieuwkomers Emilia Dulik en Iris Schenk.
Nieuwkomers Emilia Dulik en Iris Schenk. Foto: Louise Mastenbroek

Nieuwe lokale politieke partij De Unie wil opkomen voor Nieuwegeinse jongeren

Algemeen 8.115 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Onlangs is in de stad een nieuwe politieke partij opgericht: De Unie. Een partij die vindt dat er veel goed gaat in de stad, maar de leden hebben ook ideeën over hoe het beter kan. Aoife Derriks is een van de oprichters, zij heeft jarenlang ervaring in de politiek. Voor Iris Schenk, penningmeester, en Emilia Dulik, voorzitter, is het een eerste kennismaking met de politiek. Spannend, noemen ze het, maar ze hebben er zin in.

De partij is een mix van jonge, enthousiaste mensen en een paar oudjes met ervaring, zoals ze zelf zeggen. Die laatste moeten zichzelf overbodig maken. Daarvan is Derriks, samen met Dulik duo-lijsttrekker, er een. “Ik heb geen ambitie door te gaan in de politiek. Ik wil mensen goed opleiden, dat ze weten van de hoed en de rand, ze moeten ervaring opbouwen”.

Eén A4’tje
De Unie is een algemene partij, waarvoor kernwaarden zijn: opkomen voor mensen die het moeilijk hebben, zuinig omspringen met gemeenschapsgeld en recht doen aan elk individueel mens. Volgens Schenk en Dulik zijn jongeren een vergeten groep in Nieuwegein en moet er beter geluisterd worden naar de inwoners.

Het verkiezingsprogramma van de partij beperkt zich tot één A-4. “Omdat we in vier jaar niet alles kunnen oplossen, het belangrijkste staat erin”, zeggen ze daarover. Concrete problemen worden niet genoemd, maar die wil de partij aanpakken met gezond verstand en in goed gesprek met de (omwonende) burgers.

Jongeren
Wat de partij op de politieke agenda wil hebben is een correctief referendum als het gaat om besluiten in de raad. Daarnaast moet er jeugdbeleid komen. Dat ontbreekt nu: jonge mensen komen niet voldoende aan hun trekken, zo valt te lezen in het programma. Er moet meer gedaan worden voor jongeren om verveling tegen te gaan, bijvoorbeeld door de terugkeer van de kermis en het organiseren van festiviteiten voor deze groep.

Voor die groep is het, volgens de partij, ook tobben op de woningmarkt. Er moeten bouwlocaties aangewezen worden voor betaalbare woningen voor jongeren en jonge gezinnen. Het tien jaar wachten op een passende woning moet daarmee verleden tijd worden. Op de verkiezingslijst staan drie jonge mensen om daar allemaal vanuit de raad aan mee te werken.

Coffeeshop
Om meer grip te krijgen op de criminaliteit en betere controle op wat er in de drugswereld omgaat, moet er in Nieuwegein een coffeeshop komen. Niet ondergronds, het moet beheersbaar zijn.

De naam van de partij is gekozen, omdat de partijleden van alle leeftijden zijn, met verschillende culturele achtergronden. De Unie geeft die verbinding aan.

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het Cals College in Nieuwegein.
Cals College Nieuwegein geraakt door cyberaanval, gegevens leerlingen mogelijk in handen van hackers Nieuws gisteren
• Werkzaamheden aan Galecopperbrug in Nieuwegein.
Galecopperbrug opnieuw afgesloten op 20 en 21 april Nieuws 16 apr, 12:48
• Foto ter illustratie.
D66 Nieuwegein stelt vragen over verdere aansluiting warmtenet Eneco Nieuws 16 apr, 12:17
• Oorlogsmonument Nedereindseweg
Rondleiding traumatische schietpartij Jutphaas: 7 mei Nieuws 16 apr, 10:34
• Robin Jansen scoort de 1-0 vanuit de rebound tegen Roda Boys.
Domper voor SV Parkhout: 1-2 verlies tegen Roda Boys Sport 16 apr, 10:10
• De Wijkbus Vreeswijk gaat vanaf nu vaker rijden.
Goed nieuws: de wijkbus naar Nieuwegein City gaat vanaf nu vaker rijden Nieuws 15 apr, 13:33
• Matthew, Lars, Daan en Yuna met de beker.
Nieuwegeinse schoonspringers winnen Amsterdam Diving Cup en gaan met beker naar huis Sport 15 apr, 10:34
• Feestelijke opening van de 'Dag van de Vaart' in Nieuwegein.
'Dag van de Vaart' in Nieuwegein: rondvaarten, schapen scheren, muziek en meer FOTOREPORTAGE 15 apr, 09:47