Impressie van de nieuwe tramhalte en trambaan.
Impressie van de nieuwe tramhalte en trambaan. Foto: Kaiser VR
video

Inwoners Nieuwegein vanaf eind februari weer zonder tram vanwege aanleg nieuwe tramhalte en trambaan

Algemeen 524 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Er rijden in Nieuwegein vanaf 26 februari geen trams meer vanwege de aanleg van een nieuwe trambaan en tramhalte. Vervoerder U-OV biedt vervangend busvervoer aan zolang de trams niet rijden. 

De provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein bouwen vanaf januari 2022 in het Stationsgebied City Nieuwegein aan een modern OV knooppunt. Met ruim 460 woningen, dichtbij de winkels van Cityplaza en goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Daarvoor verrijst als eerste een nieuwe tramhalte midden in het stadscentrum van Nieuwegein. In 2025 wordt ook nog een nieuw busstation gebouwd.

Geen trams
Om ruimte vrij te maken voor de nieuwe halte en trambaan worden eerst diverse sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Eerder zijn ook al kabels en leidingen onder het spoor verlegd. Behalve aan de trambaan en halte wordt gewerkt aan vernieuwing van de overwegen en krijgt een deel van de Zuidstedeweg een nieuwe asfaltlaag. Op de Zuidstedeweg wordt ook het spoor en wissel van de trambaan vernieuwd.

Op 3 januari 2022 start de aannemer met de bouw van het westelijk perron van de nieuwe tramhalte. Vanaf 26 februari rijden er geen trams meer in Nieuwegein en IJsselstein. Dan begint de periode dat de gehele trambaan in het bouwgebied wordt gesloopt.

In deze fase bouwt Dura Vermeer de nieuwe trambaan en wordt het werk afgemaakt aan de nieuwe tramhalte. In april-juni worden alle veiligheidsystemen getest en proefritten gereden met de trams. De planning is erop gericht om met ingang van 16 juni 2022 opnieuw de trams te laten rijden met reizigers aan boord. 

Informatiebijeenkomst
De voorbereidende werkzaamheden worden deze maand zichtbaar, wanneer aannemer Dura Vermeer het werkterrein gaat inrichten op de parkeerplaats bij de tijdelijke tramhalte. Om bewoners en winkeliers bij te praten over dit project organiseerden de provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein twee informatiebijeenkomsten op 29 en 30 november.

Hierin vertelden Guus Govaart (gemeente Nieuwegein), Felix Paleari (provincie Utrecht) en Franke Smidstra (Dura Vermeer) in de studio van NBC Congrescentrum over het hoe en waarom van dit werk, wat bewoners daarvan gaan merken en waar we momenteel staan met de ontwikkeling van het Stationsgebied City Nieuwegein. 


Niet meer overstappen op Jaarbeursplein
De gemeente wil Nieuwegein City levendiger, duurzamer, groener en gezonder maken. Om dit mogelijk te maken wordt het tracé van de trambaan over een lengte van circa 400 meter verplaatst en komt er een moderne tramhalte tussen de plek waar nu nog de oude halte staat en de Zuidstedeweg.

Deze nieuwe halte is geschikt voor de nieuwe trams en wordt met een lengte van 75 meter en vanwege de lage instap goed toegankelijk. De nieuwe trams bieden per rit plek aan bijna 500 reizigers. Ook is de halte straks goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. 

Vanaf deze nieuwe halte kunnen dagelijks 5000 reizigers gebruikmaken van de tram. Vanaf de nieuwe halte kunnen reizigers volgend jaar ook over de gehele tramlijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het verplicht overstappen op tramhalte Jaarbeursplein is daarmee definitief verleden tijd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen Nieuws 20 uur geleden
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
Gemeente Nieuwegein: 'Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig' Nieuws 22 uur geleden
• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 27 mrt, 15:59
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 27 mrt, 15:38
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 27 mrt, 15:18
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 27 mrt, 15:11
• CDA-raadslid Gerben Horst is kandidaat voor het Europees Parlement.
Nieuwegeins raadslid Gerben Horst kandidaat voor Europees Parlement Nieuws 27 mrt, 14:06
Afbeelding
Stroomstoring in Nieuwegein verholpen, oorzaak was defecte elektriciteitskabel UPDATE 27 mrt, 08:55