De actiegroep wil in aanloop naar de verkiezingen ook een openbaar debat rond de vraag of en waar in Utrecht turbines moeten komen.
De actiegroep wil in aanloop naar de verkiezingen ook een openbaar debat rond de vraag of en waar in Utrecht turbines moeten komen. Foto: stockfoto (123rf.com)

Tegenstanders windturbines Rijnenburg en Reijerscop ontwikkelen ‘Kieskompas’

Algemeen 463 keer gelezen

NIEUWEGEIN/DE MEERN • Utrechtse kiezers moeten weten welke partijen voor en welke tegen windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop zijn. Dat is de opzet van een digitale stemwijzer die tegenstanders van de turbines ontwikkelen, zo schrijft AD Utrechts Nieuwsblad.

De actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop zegt zich in de aanloop naar de verkiezingen van maart ‘nog nadrukkelijker’ te willen profileren. ‘Als we straks geen slapeloze nachten willen, als we straks voor onze zoon of dochter ook nog een betaalbare woning in Utrecht willen – dan moeten we nu nog meer in actie komen.’ 

‘Kieskompas’
Sinds de eerste plannen voor windmolens in het gebied tussen De Meern en Nieuwegein bekend zijn, roeren omwonenden zich. In plaats van acht megawindmolens pleit de actiegroep voor woningbouw en de opwekking van zonne-energie in de polder Rijnenburg.  

Met een eigen ‘Kieskompas’ met drie stellingen over woningbouw en duurzame energie wil de Buren van Rijnenburg en Reijerscop alle partijen die meedoen aan de verkiezingen tot duidelijkheid dwingen.  

Debat
Volgens de actiegroep moet blijken wie ‘straks verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsschade door overlast van (laagfrequent) geluid’. “Woningen kunnen door de windturbines, volgens onze berekeningen, netto 5 tot 15 procent aan waarde verliezen. En windturbines blokkeren straks de bouw van 25.000 nieuwbouwwoningen. Welke politieke partijen vinden dat geen probleem?”

De actiegroep wil in aanloop naar de verkiezingen ook een openbaar debat rond de vraag of en waar in Utrecht turbines moeten komen. Hierbij wil de Buren van Rijnenburg en Reijerscop samen optrekken met omwonenden van Lage Weide en Utrecht Science Park. Beide delen van de stad zijn ook in beeld als (mogelijke) locatie voor windmolens.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 21 uur geleden
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53
• Afbeelding ter illustratie.
Kinderen hoeven zich in de meivakantie niet te vervelen: dit is er te doen in Nieuwegein Nieuws 17 apr, 15:05
• De Fiets-rommelroute in Batau-Noord in Nieuwegein.
Spullen verkopen vanaf je voortuin of oprit? In deze Nieuwegeinse wijk doen ze het Nieuws 17 apr, 14:34
• Het Cals College in Nieuwegein.
Cals College Nieuwegein geraakt door cyberaanval, gegevens leerlingen mogelijk in handen van hackers Nieuws 17 apr, 14:09
• Werkzaamheden aan Galecopperbrug in Nieuwegein.
Galecopperbrug opnieuw afgesloten op 20 en 21 april Nieuws 16 apr, 12:48
• Foto ter illustratie.
D66 Nieuwegein stelt vragen over verdere aansluiting warmtenet Eneco Nieuws 16 apr, 12:17