<p>Een klant komt langs voor click & collect bij de zaak van Annika in Nieuwegein.</p>

Een klant komt langs voor click & collect bij de zaak van Annika in Nieuwegein.

(Foto: Annemieke Brenk)

Onderneemster Annika uit Nieuwegein: “Ik leef van persconferentie naar persconferentie”

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Hoe gaat het met de Nieuwegeinse ondernemers in tijden van de zoveelste lockdown? Wij spraken Annika Willemse-van Veenendaal. Zij is de eigenaresse van ‘KNUS’: een horecazaak waarin ook spullen worden verkocht.  


Begin december had Annika nog de hoop dat haar winkel open kon blijven. De aankondiging van de lockdown op 18 december bracht haar dan ook even uit balans. “Toen ik de persconferentie keek, had ik het idee dat ik naar een slechte film aan het kijken was”, aldus de onderneemster. 

Leven van persconferentie naar persconferentie
In de laatste week voor de kerst is het haar naar eigen zeggen toch gelukt om met een aantal leuke ideeën een glimlach te toveren op het gezicht van haar klanten. Ook aan het begin van het nieuwe jaar is ze weer voortvarend aan de slag gegaan.

“Aan het begin van de coronacrisis was er nog een soort perspectief. Nu leef ik van persconferentie naar persconferentie en kijk ik naar wat mogelijk is binnen de gestelde maatregelen”, vertelt Annika.

Verrassingspakketten
Haar plan om de laatste week voor de kerst alle dagen open te zijn, viel door de huidige lockdown in duigen. Gelukkig heeft ze steun van familie en vrienden, die graag met haar meedenken.

Haar vriendinnen kwamen met het plan om verrassingspakketten te gaan verkopen. Annika ging scones bakken. “Eigenlijk was het ook wel hilarisch. Alles ging dicht en ik ging kilo’s aan bloem bestellen bij mijn leverancier”, vertelt ze lachend.

Steunpakketten
Gedurende de lockdowns kunnen ondernemers gebruik maken van de steunpakketten. Annika is hier kritisch over: “Aan deze steunpakketten zitten zoveel haken en ogen. Je komt er vaak net niet voor in aanmerking. Dat blijkt dan vaak achteraf. En 0,1 procent meer omzet betekent alles terugbetalen”.

Omdat de winkel van Annika behoort tot twee verschillende branches, krijgt ze vanuit de gemeente altijd twee brieven met de maatregelen per branche. Dit maakt het allemaal erg ingewikkeld. “Mensen moeten bijvoorbeeld een mondkapje op als ze komen winkelen. Maar willen ze zitten en wat drinken, dan moet ik ze om hun  QR-code vragen en mag hun mondkapje af.” 

‘Oud-Vreeswijk-thee’
Annika vertelt dat er door de lockdowns ook mooie dingen zijn ontstaan. “Het is niet alleen kommer en kwel”, aldus de onderneemster. “Zo is de ‘Oud-Vreeswijk-thee’ ontstaan. De leverancier in Italië had namelijk productieproblemen”.

Samen met haar leverancier in Nederland heeft ze een nieuwe melange samengesteld. De ‘Oud-Vreeswijk-thee’ is nu de best lopende theesoort. En waar Annika eerder ‘nee’ zei tegen een high tea voor tachtig personen, draait ze daar nu haar hand niet meer voor om.

Annika hoopt dat ze de volgende persconferentie te horen krijgt dat ze weer open mag. “Dan ga ik direct aan de slag om weer verse taart te maken voor mijn klanten. Ik kan niet wachten”.

Naomi Wijling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier