Inge Visser, voorzitter van Stichting Jut & Zo.
Inge Visser, voorzitter van Stichting Jut & Zo. Foto: Naomi Wijling

Wijkbewonersinitiatief Jut & Zo bestaat twee jaar: ‘Lockdowns zorgden voor nog meer gedrevenheid’

14 jan, 17:20 Algemeen 201 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Dit jaar bestaat wijkbewonersinitiatief Jut & Zo twee jaar. Wij spraken met voorzitter Inge Visser om te vragen hoe de afgelopen jaren zijn verlopen.

Jut & Zo is in januari 2020 opgestart met steun van Jutphaas Wonen, Architectenbureau Cor & Partners BV, wijknetwerk en gemeente Nieuwegein. Nu, twee jaar later, staat er een heel hecht team van vrijwilligers, dat elke keer weer nieuwe activiteiten bedenkt voor bewoners. 

Steun
Vanwege de coronamaatregelen is Jut & Zo nu gesloten. De vrijwilligers willen maar al te graag weer de deuren openen voor de wijkbewoners, zodat deze kunnen genieten van het nieuwe programma met activiteiten.

“Sinds januari is de steun van de gemeente, volgens de eerder gemaakte afspraken, gestopt”, vertelt Inge Visser, voorzitter Stichting Jut & Zo. “Wij zijn de gemeente dankbaar voor hun steun. Gelukkig hebben wij nog steeds steun van de woningcorporatie, het architectenbureau en donateurs”. 

Lockdowns
Eind 2019 hoorde Inge en haar man van het nieuwe initiatief en gunden ze Jut & Zo een gezellige inrichting. “Daarna zijn we eigenlijk blijven hangen. Het is namelijk een heel mooi initiatief”.

Toen ze net open waren, moest Jut & Zo alweer sluiten vanwege de lockdown. Tijdens de eerste lockdown werd er niet stilgezeten, maar werd er gekeken naar nieuwe manieren om met mensen in contact te komen. “De lockdowns zorgden telkens voor nog meer gedrevenheid om iets voor elkaar te betekenen”, zegt Inge.

Vanwege de coronamaatregelen was Jut & Zo meer dicht dan open. En toch werd de stichting opgericht en werden er steeds weer nieuwe activiteiten bedacht voor wijkbewoners, zodat ze - als Jut & Zo weer open mocht  - direct ontvangen konden worden met een leuk programma. 

Winterwandeling
Voor dit jaar staat er nog een winterwandeling op het programma. Deze is helaas al twee keer is uitgesteld, maar volgens de organisatie gaat hij er komen. “We zagen, voor deze lockdown, dat we steeds meer bezoekers kregen. Dat is genieten. Ook op de dag van de vorige persconferentie was er alsnog zoveel positiviteit bij Jut & Zo”, zegt Inge.

De mensen die bij Jut & Zo langsgingen, komt Inge nu op straat tegen. Ze vertellen haar dat ze uitkijken naar het moment dat Jut & Zo weer opengaat. Dat ze weer de gezelligheid op kunnen zoeken. Weer contact kunnen hebben met mensen. “Sommige verhalen gaan me zo aan het hart. Ik wil echt weer snel open kunnen, zodat we weer in contact komen met elkaar”. 

Depressie café
Jut & Zo biedt activiteiten die soms net even anders zijn, maar altijd activiteiten die aansluiten bij de behoefte van de wijkbewoners. Deze activiteiten zijn zoveel mogelijk gratis. Ook zijn er maatschappelijke cafés zoals het ‘Lipoedeem Café’ en het ‘Depressie Café’.

De organisatie wil de cafés uitbreiden met nieuwe onderwerpen of maandelijks een gastpreker laten komen. De vrijwilligers van Jut & Zo hebben in ieder geval ideeën te over. Ze kijken ernaar uit om de deuren van Jut & Zo weer open te gooien en iedereen te ontvangen met een bakje koffie of thee.

Over Jut & Zo
Stichting Jut & Zo is gevestigd in een ontmoetingsruimte voor bewoners en bezoekers van de wijk Jutphaas-Wijkersloot die op vrijwillige basis wordt beheerd door wijkbewoners. De stichting is ontstaan vanuit een bewonersinitiatief in de wijk. Er was een behoefte aan ontmoeting, kennismaken met de buren en medemens, delen van kennis en ervaring en het creëren van een veilig en vertrouwd gevoel in de wijk.

De centrale doelstelling van Stichting Jut & Zo is om: ‘Het welzijn van individuele (en groepen) burgers te bevorderen en de zelfredzaamheid van (groepen) kwetsbare burgers te vergroten.’

Door zich te verenigen met, en ondersteuning geboden door, de gemeente Nieuwegein en Jutphaas Wonen werd het bewonersinitiatief krachtig genoeg om te starten. Die vliegende start mondde uit in Stichting Jut & Zo, waar ontmoeting, werken aan zelfredzaamheid en bijdragen aan het welzijn van individuen en groepen het doel is.

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antonius Ziekenhuis klimt op de fiets en levert medicijnen thuis af Algemeen 10 aug, 10:59
Afbeelding
Ernstig ongeval op N421: twee mensen gewond 112 10 aug, 08:08
Afbeelding
Dit is de laatste Stamtafel. Het gaat u goed! Column 9 aug, 15:22
Afbeelding
SV Geinoord hervat training, maar nog niet iedereen terug van vakantie Sport 9 aug, 14:17
Afbeelding
Vrouwenkoor refreshSing viert al veertig jaar muzikaal feest Algemeen 9 aug, 08:38
Afbeelding
Toename aantal woninginbraken in zomerperiode: wat dekt de verzekering? Algemeen 9 aug, 08:24
Afbeelding
Doelman Mitchell van Oort terug in Nieuwegein Sport 7 aug, 20:07
Afbeelding
Onderzoek naar de beste behandeling van klachten van de voeten bij diabetes Algemeen 5 aug, 08:52