<p>Ook sportverenigingen spelen een rol bij goed jeugdbeleid.</p>

Ook sportverenigingen spelen een rol bij goed jeugdbeleid.

(Foto: 123RF.com)

Nieuwegeins jeugdbeleid kan beter, blijkt uit onderzoek rekenkamercommissie

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Nieuwegeinse jeugdbeleid kan op een aantal punten beter, concludeert de rekenkamercommissie in een rapport. Zij doen een aantal aanbevelingen aan de raad en het college. Wethouder Kuipers liet donderdag weten dat hij zich in de aanbevelingen kan vinden, zo schrijft RTV Utrecht.


Een van de problemen die de rekenkamercommissie signaleerde, is dat het systeem van zorg op- en afschalen beter kan. Zo komt het voor dat iemand die veel zorg krijgt, dit eigenlijk niet meer nodig heeft. Hierdoor zitten jongeren langer onnodig vast in zware zorg. Het college wil hier in de toekomst meer oog voor hebben. 

Tekorten
Dit probleem is mede te verklaren door het zorgaanbod dat soms onvoldoende is en waar tekorten waarneembaar zijn. Vooral voor jonge kinderen zijn te weinig plekken voor specialistische opvang. De rekenkamer adviseert de tekorten aan te pakken.

Ook doet de gemeente nog te weinig aan preventieve zorgverlening, vinden de onderzoekers. “Beleidsmatig is de preventieve zorg goed verankerd, maar in de uitvoeringspraktijk is dit soms nog lastig uitvoerbaar”, schrijven zij.  

Samenwerking
Daarnaast concludeert de rekenkamer dat professionals van verschillende (zorg)organisaties niet altijd goed samenwerken. De rekenkamer beveelt het college daarom aan om de regie te nemen in deze samenwerking.

Ook moeten zorgconsulenten meer de ruimte - en vooral geld - krijgen om de jeugd in de gaten te houden, ook nadat iemand uitstroomt uit een zorgtraject. In de praktijk komt het nog voor dat de jeugd van de radar van zorgverleners verdwijnen.

Geen verschil
En als laatste adviseren de onderzoekers het college om beter streefwaarden te benoemen en de voortgang van het gestelde beleid goed te monitoren. Hierop kan het college dan de benodigde gegevens verzamelen om verantwoording af te leggen aan de gemeenteraad.

Opvallend: de onderzoekers zagen geen verschil tussen het jeugdbeleid bij de verschillende doelgroepen, zoals geslacht, leeftijd of migratieachtergrond.

Bron: RTV Utrecht

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten