In de het NRD-onderzoek wordt gesproken over windturbines met een maximale tiphoogte van 270 meter.
In de het NRD-onderzoek wordt gesproken over windturbines met een maximale tiphoogte van 270 meter. Foto: stockfoto (123RF.com)

Actiegroep BVRR niet te spreken over hoogte windturbines: ‘Opnieuw een provocatie naar omwonenden’

Algemeen 260 keer gelezen

NIEUWEGEIN/DE MEERN • De actiegroep BVRR spreekt in een persbericht haar afkeuring uit over de door de gemeente Utrecht en Rijne Energie voorgestelde hoogte van windmolens in de polders van Rijnenburg en Reijerscop. 

Onlangs legden de gemeente Utrecht en Rijne Energie de zogenaamde ‘Notitie Reikweidte en Detailniveau’ (NRD) voor aan bewoners. Hierin wordt gesproken over windturbines met een maximale tiphoogte van 270 meter. Volgens BVRR was tot nu toe echter uitgegaan van windturbines van maximaal 230 meter tiphoogte.

‘Verwerpelijke ontwikkeling’
“Zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad wordt er nu dus onder verantwoordelijkheid van wethouder Lot van Hooijdonk, zonder blikken of blozen, nog eens een verhoging van 40 meter boven op de toch al extreme hoogte van de windturbines voorgesteld”, aldus de actiegroep.

“Wij vinden dit een verwerpelijke ontwikkeling en een enorme provocatie naar omwonenden en spreken hierover onze ernstige afkeuring uit. Juist de enorme rotor - met rotorbladen met een diameter van 180 meter - veroorzaakt met name de lage bromtonen. Het gaat dan om hoorbaar en niet-hoorbaar laagfrequent geluid”.

Gezondheidsschade
De actiegroep wijst op mogelijke gezondheidsschade als gevolg van het geluid: “Vooral mensen die er gevoelig voor zijn, zullen ernstige gezondheidsschade ondervinden. Het gaat volgens TNO dan om 9 procent van de vele duizenden omwonenden in Nieuwegein, Rijnvliet, De Meern en Veldhuizen en natuurlijk in de polders zelf”.

Ook de waardedaling van woningen is volgens BVRR rechtstreeks afhankelijk van de tiphoogte van de turbines. “Bij 270 meter hoge turbines verliezen duizenden woningbezitters in een straal van ruim 2 kilometer zo’n 7 procent van hun woningwaarde”.

Pondera
Het genoemde NRD-onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Pondera. “Dat bureau staat op sociale media bekend als de argumentenfabriek van de windmolenlobby”, aldus BVRR.

Pondera kwam volgens de actiegroep vorig jaar al in opspraak wegens de schijn van belangenverstrengeling in Amsterdam. Om die reden zou het bureau later de opdracht van een onderzoek in Barendrecht terug hebben moeten geven.

Zonne-energie
“Onwelgevallige feiten en kritische onderzoeken worden in het NRD-onderzoek stelselmatig verzwegen”, aldus BVRR. Dit komt goed van pas voor de opdrachtgever, die zelf ook onwelgevallige feiten negeert. Wij beschouwen Pondera als niet onafhankelijk: de slager keurt hier zijn eigen vlees”.

De actiegroep wijst erop dat er nog steeds onderhandelingen worden gevoerd over het alternatief met alleen zonne-energie dat veel meer zou opleveren dan het huidige plan. “Dit eenzijdige NRD-rapport vormt een nieuw dieptepunt in de huidige impasse”, aldus BVRR.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 9 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 10 uur geleden
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14