<p>De boa&rsquo;s van de gemeente Nieuwegein krijgen voortaan een bodycam mee tijdens surveillances. </p>

De boa’s van de gemeente Nieuwegein krijgen voortaan een bodycam mee tijdens surveillances.

(Foto: Aangeleverd)

Boa’s voortaan met bodycam de straat op in Nieuwegein

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • De boa’s van de gemeente Nieuwegein krijgen voortaan een bodycam mee tijdens surveillances. Dat laat de gemeente weten via een persbericht. Een bodycam is een klein apparaat waarmee beeld en geluid opgenomen kan worden en waar een preventieve werking vanuit gaat.


Het gemeentebestuur van Nieuwegein heeft onlangs besloten om de bodycam onderdeel te laten zijn van de standaarduitrusting van de boa’s. De gemeente kiest voor de inzet van bodycams vanwege “de preventieve en de-escalerende werking”.

‘Veiliger gevoel’
Sinds 14 oktober 2020 dragen vijf boa’s in Nieuwegein als proef een bodycam. De pilot is geëvalueerd en blijkt volgens de gemeente succesvol. “Het dragen van de bodycam geeft me een veiliger gevoel, een houvast”, vertelt Roan, boa bij de gemeente Nieuwegein.

“De mensen met wie ik in aanraking kom zien zichzelf op het scherm zodra ik de bodycam aanzet. Hiermee worden ze direct met hun eigen gedrag geconfronteerd. Je kunt ook wel zeggen dat ze letterlijk een spiegel wordt voorgehouden. In sommige gevallen zien we dat mensen hierdoor bedaren, rustiger worden”, aldus Roan.

Waarschuwing
De boa’s dragen de bodycams goed zichtbaar en zetten deze pas aan wanneer zij in situaties terecht komen die (dreigen te) escaleren. De boa geeft daarbij eerst een mondelinge waarschuwing dat hij of zij een bodycam draagt en deze aan zal zetten om beeldopnames te maken. Pas als de waarschuwing niet leidt tot een veilige situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten