<p>Horeca-ondernemer Robert Jeurissen.</p>

Horeca-ondernemer Robert Jeurissen.

(Foto: Naomi Wijling)

Eigenaar Restaurant Zott in Nieuwegein: ‘Deze lockdown is mentaal de zwaarste’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Niet-essentiële winkels mochten afgelopen zaterdag hun deuren weer openen, maar dat gold helaas niet voor de horeca. Daar baalde Robert Jeurissen, eigenaar van Restaurant Zott in Nieuwegein, natuurlijk flink van. Wij spraken deze horeca-ondernemer over de derde lockdown en vroegen hem hoe hij gemotiveerd blijft.


“Met mijn veertig jaar ervaring in de horeca heb ik al het een en ander meegemaakt. Hierdoor weet dat ik veerkrachtig ben”, vertelt Jeurissen. De eerste lockdown was voor hem “een welkome break”. 

Derde lockdown
De tweede lockdown werd vanwege de duur echter een grote financiële uitdaging. “Gelukkig hadden we een goede zomer en kon het terras open”, aldus Jeurissen. “Onze gasten genoten en wij ook. We konden immers weer ons mooie vak uitoefenen”. Een gedeelte van de verloren omzet kon zo worden hersteld.

De derde lockdown ervaart Jeurissen als mentaal het zwaarst. “Je bent nog steeds bezig om je bedrijf weer gezond te krijgen”, zegt hij. “De vraag is hoe je dit gaat doen en daarnaast hoe je gemotiveerd en geïnspireerd blijft”. 

Financiële steun
De Nieuwegeinse horeca-ondernemer is kritisch over de financiële steun vanuit de overheid. “Het klinkt allemaal leuk, maar je moet de steun terugbetalen als je net onder de 30 procent omzetverlies zit. De vraag is alleen waarvan. De andere vaste lasten moet je immers ook betalen”.

Om zichzelf te motiveren heeft Jeurissen besloten om naar Italië en Spanje af te reizen. “Ik doe inspiratie op door bij andere restaurants in de keuken te kijken en wijnen te proeven. Alle wijnbeurzen zijn immers afgezegd”, vertelt hij. 

Vreeswijk
Volgens de horeca-ondernemer is net als in Nederland ook in Italië en Spanje de keuken aan het veranderen. “Mensen willen graag terug naar de klassieke beleving van een fijn stuk biologisch vlees, groenten en wijn”, zegt hij. Al deze inspiratie komt Jeurissen straks weer ten goede als hij en zijn medewerkers weer aan het werk mogen.

De ondernemer met zijn restaurant in Vreeswijk zou graag zien dat de gemeente het voormalige dorp meer op de kaart zet. “Het is een prachtige en historische plek, die gelukkig steeds meer gevonden wordt. Laten we voor de zomer zorgen dat dat nog meer gebeurt. Ik gun iedere ondernemer namelijk een hele mooie zomerperiode”.

Naomi Wijling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten