<p>Andr&eacute; Kuik (83) tussen zijn boeken in zijn voormalige confectiezaak aan de Koninginnenlaan in Nieuwegein.</p>

André Kuik (83) tussen zijn boeken in zijn voormalige confectiezaak aan de Koninginnenlaan in Nieuwegein.

(Foto: Naomi Wijling)

André (83) uit Nieuwegein verkoopt boeken voor een euro: ‘Sommige mensen komen hier iedere week’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • André van Kuik (83) uit Nieuwegein verkoopt al ruim twintig jaar tweedehands boeken vanuit zijn voormalige confectiezaak. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het heren- en dameskoor van de Barbarakerk waar hij zelf al vijftig jaar lid van is. 


Mensen uit heel Nieuwegein weten de boekenverkoop aan de Koninginnenlaan te vinden. Iedere donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur zit André er tussen maar liefst 5.000 boeken. 

Kinderboeken, detectives, romans en oorlogsboeken
De opbrengst van de boekenverkoop was in eerste instantie voor de restauratie van de kerk. “Daar is dit uit voortgevloeid”, zegt André.

Mensen kunnen de boeken bij hem afgeven, waarna een aantal vrouwen van het koor de boeken sorteert. De boeken zijn in drie ruimtes te vinden en staan gerangschikt op genre. Er zijn onder meer kinderboeken, detectives, romans en oorlogsboeken te vinden. 

Van beneden tot boven staan de boeken keurig in de rekken. Ze zijn ook in kratten op de tafels te vinden.

Een euro per stuk
André is zelf geen fervent lezer, maar verkoopt de boeken met liefde voor de koren. “Sommige mensen komen hier iedere week even kijken en nemen dan een paar boeken mee. Het geld gooien ze in een beker”, zegt hij. De Nieuwegeiner verkoopt de boeken voor maar 1 euro per stuk.

Als een oma met haar kleindochter binnenkomt, vertelt André met veel plezier waar de kinderboeken liggen en maken ze even een praatje. Mensen komen graag bij hem langs. Voor de boeken én voor de gezelligheid. Daar is André ook erg blij mee. 

Aan het begin van de coronapandemie kwam er bijna niemand meer naar de boekenverkoop. “En dat is logisch”, zegt André. Maar hij miste het contact met de mensen enorm. 

Confectiezaak
Waar nu de boekenverkoop is, was eerst de confectiezaak van André en zijn vrouw. Beide komen uit een ondernemersgezin. Samen hielden ze de zaak meer dan vijftig jaar draaiende.

Desalniettemin is André blij dat hij nu geen confectiezaak meer heeft. “Als ondernemer kom je voor zoveel uitdagingen te staan”, zegt hij.

65 jaar getrouwd
André en zijn vrouw deden alles samen. Zij hielp hem ook mee tijdens de boekenverkoop. Helaas is ze twee jaar geleden overleden. “Wij waren 65 jaar getrouwd,” vertelt hij. “Het is een hard gelach. En een nieuw leven opbouwen ten tijde van de pandemie is niet gemakkelijk”.

André blijft de boeken verkopen, totdat het niet meer mogelijk is. “Van elke euro die ik ontvang kan ons dames- en herenkoor weer mooie dingen doen”. De Nieuwegeiner kijkt uit naar het moment dat hij op zondag weer naar een dienst kan en dat hij weer mag zingen. “Dat mis ik enorm”.

Naomi Wijling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten