<p>Amber de Bie (16) uit Nieuwegein staat in de finale van de missverkiezing 'Miss Teen of Utrecht 2022'.</p>

Amber de Bie (16) uit Nieuwegein staat in de finale van de missverkiezing 'Miss Teen of Utrecht 2022'.

(Foto: Louise Mastenbroek)

Amber (16) uit Nieuwegein staat in de finale van Miss Teen of Utrecht: ‘Ik wil jongeren helpen hun dromen achterna te gaan’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Amber de Bie (16) uit Nieuwegein zag weleens video’s van missverkiezingen, maar ze had nooit gedacht dat ze daar zelf aan mee zou doen. Nu staat ze in de finale van de van de missverkiezing ‘Miss Teen of Utrecht 2022’, een verkiezing voor meisjes onder de achttien jaar. Wij spraken de Nieuwegeinse schone over haar deelname. 


Vertel eens iets over je zelf.
“Ik ben zestien jaar oud en kom uit Nieuwegein. Ik ben er geboren en getogen en woon hier met mijn ouders en mijn broertje. Dat is hartstikke gezellig. Ik hockey drie keer in de week en zit in het vierde jaar van het vmbo, in mijn examenjaar dus. Als het goed is, slaag ik. Dan wil ik naar de havo om daarna een hbo-opleiding te gaan doen in de richting van evenementen”.

Hoe kwam je erbij om aan deze missverkiezing mee te doen?
“Ik kreeg een berichtje van de winnares van vorig jaar. Ze had mijn profiel op Instagram gezien. Daar heb ik wat foto’s op staan. Ze zei dat ik haar aansprak. Ik mocht gelijk door naar de casting en hoefde niet mee te doen aan de voorrondes."

Hoe verliep de casting?
“Die verliep door corona wel anders dan anders. Normaal doe je tijdens de casting de hele dag leuke dingen. Nu had je een uurtje met een groep van vijf mensen. Er waren drie rondes. Eerst kwam de voorstelronde. Gelijk daarachteraan kwam de Engelse vragenronde. Dat wisten we niet, dus we konden ons niet voorbereiden. Daarna kwam de bikinironde. We moesten een voor een op muziek op een rode loper lopen. Aan het einde van de dag kwam de uitslag online. Ik was door, en ook nog als eerste. Dat was superleuk. Er deden 130 meiden mee aan de casting en nu zijn er vijftien over”.

Waar staat ‘Miss Teen of Utrecht’ voor?
“Een meisje met een leuke uitstraling, die echt iets wil bereiken. Je moet ook brains hebben, een beetje het totaalplaatje zijn. Want als je wint, krijg je een platform. Daarom moet je een doel hebben. Ik wil graag jongeren helpen om hun droom achterna te gaan. Ook wil ik jongeren helpen die iets minder leuks hebben meegemaakt in hun leven. Ik wil ze dan helpen om gewoon door te blijven gaan”.

Had je er voor je deelname al eens aan gedacht om mee te doen aan een missverkiezing?
“Ik heb wel video’s gekeken op YouTube. Van die mooie meiden met jurken en kroontjes, dat vond ik altijd heel leuk. Maar ik heb nooit gedacht: dat wil ik ook. Toen ik de vraag kreeg of ik mee wilde doen aan ‘Miss Teen of Utrecht’ zat ik wel de hele dag te lachen. Ik denk dat je er heel veel van kan leren. Dat wordt ook steeds gezegd. Ik vind het zelf bijvoorbeeld lastig om te praten voor groepen. En dat leer je echt in dit traject. Je leert jezelf ook beter kennen.”

Jullie zetten je ook in voor de Linda Foundation? Wat is dat?
“Dat is een goed doel. De Linda Foundation steunt kinderen in Nederland die in armoede leven. Per provincie halen we allemaal zoveel mogelijk geld op. Dat doen we door originele acties te bedenken. Het geld dat we daarmee ophalen gaat volledig naar de Foundation, dus niet naar de werknemers of Linda zelf.”

De finale is op 27 februari. Hoe ben je je daarop aan het voorbereiden?
“Ik ben heel veel video’s aan het kijken van voorgaande jaren, van alle provincies. En ik ga naar de sportschool. Ik wil nu intensief gaan trainen om in conditie te komen. Verder krijgen alle meiden gezamenlijk trainingsdagen van de organisatie zelf. Door corona zijn er helaas al een aantal niet doorgegaan. We hebben altijd veel lol met alle meiden, dus het is jammer dat het zo loopt. Als het kan, dan krijgen we catwalktraining en danslessen. We gaan namelijk veel dansen tijdens de finale.”

Hoe gaat de finale eruit zien?
“Daar is nog niet heel over bekend. We doen een openingsdans met alle finalisten. Daarna zijn er verschillende rondes: bikini en gala, op hakken lopen en dansen. Dat wordt nog wel lastig, ik moet veel oefenen.”

De uiteindelijke winnares gaat de strijd aan om de titel 'Miss Teen Nederland'. Dat lijkt Amber uiteraard heel leuk, maar nu geniet ze volop van deze ervaring.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten