<p>Botten prehistorische vrouw, gevonden in 2015 op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein.</p>

Botten prehistorische vrouw, gevonden in 2015 op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein.

(Foto: Aangeleverd)
met video

Historische vondst in Nieuwegein vormt inspiratie voor eerste aflevering 10-delige NPO-serie

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • In de nieuwe 10-delige NPO-televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’ wordt in aflevering 1 aandacht besteed aan een bijzondere historische vondst in Nieuwegein. Hier werden de stoffelijke resten gevonden van een prehistorische vrouw met een kind in haar arm.


Het baby’tje, een meisje, is de oudste baby van ons land. De 6.000 jaar oude botten, die in 2015 werden ontdekt bij opgravingen op bedrijventerrein het Klooster in Nieuwegein, vormen de inspiratie voor het verhaal van Ava - een jonge jagersvrouw. 


Tijd van jagers en boeren
In de televisieserie neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. Aflevering 1 gaat terug naar de tijd van jagers en boeren (300.000 voor Chr. – 50 v. Chr.).

Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen. We volgen de jonge jagersvrouw Ava. Haar leven zal radicaal veranderen wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten.

Aflevering 1
Aflevering 1 van de nieuwe televisieserie, waarin aandacht wordt besteed aan de historische vondst in Nieuwegein, is te zien op 2 februari om 20.35 uur op NPO 1.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten