<p>Door de huidige quarantaineregels zitten er momenteel veel klassen thuis. </p>

Door de huidige quarantaineregels zitten er momenteel veel klassen thuis.

(Foto: 123RF.com)

Nieuwegeinse basisscholen pleiten voor versoepeling quarantaineregels: ‘Dit is geen maanden vol te houden’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Basisscholen in Nieuwegein pleiten voor een versoepeling van de quarantaineregels. Dat blijkt uit een gesprek met Harry Vink, voorzitter van de stichting Fluenta waar acht Nieuwegeinse basisscholen onder vallen. “Door een versoepeling van de maatregelen kan iedereen die geen corona heeft zoveel mogelijk naar school”, aldus Vink.


Volgens de voorzitter zitten er nu veel kinderen thuis die eigenlijk helemaal geen corona hebben. “Er zijn heel veel groepen van kinderen die niet besmet zijn, maar door de regels wel thuis moeten zitten”, zegt hij.

Veel klassen zitten thuis
Vink geeft aan dat de besmettingen op Nieuwegeinse basisscholen, in lijn met de landelijke trend, hoog oplopen. “Er zijn veel leerlingen besmet. Door de quarantaineregels betekent dat bijna automatisch dat er een heleboel groepen thuiszitten”.

Flinke klus
Basisschooldirecteuren hebben volgens Vink een flinke klus aan de huidige quarantaineregels: “Voor een directeur is het bijna niet bij te houden”, zegt hij. “Als ouders doorgeven dat hun zoon of dochter corona heeft, dan moeten directeuren nagaan in welke groep de broertjes en zusjes zitten. Dit doen ze om te onderzoeken welke groepen allemaal in quarantaine moeten. Tegelijkertijd moet de directeur bijhouden hoeveel coronagevallen er in elke groep zitten”.

Flexibiliteit
Verder geeft Vink aan dat de huidige situatie ook veel van leraren vraagt. “Leraren bereiden zich voor om fysiek les te geven. Dan kan het maar zo zijn dat ze de volgende dag toch digitaal moeten lesgeven. Er wordt dus heel wat flexibiliteit van leerkrachten verwacht. Die flexibiliteit hebben ze gelukkig en ze doen het met enthousiasme, maar dit is geen maanden vol te houden”.

Ook voor ouders is de situatie volgens Vink verre van ideaal. “Als een groep in quarantaine moet, betekent dat voor de ouders dat ze zelf wat moeten organiseren om de kinderen op te vangen. Over het algemeen hebben de ouders begrip voor de regels, maar tegelijkertijd komt er een boel op ze af”. 

Persconferentie
Vink hoopt daarom van harte dat de overheid de quarantaineregels versoepelt: “Dat zou heel fijn zijn. Het zou de directeuren, leerkrachten, leerlingen en ouders enorm helpen”.

De meest betrokken coronaministers en adviseurs uit het Outbreak Management Team (OMT) komen vanochtend bij elkaar in het Catshuis, de ambtswoning van premier Rutte. Ze bespreken welke versoepelingen kunnen worden aangekondigd op de persconferentie van morgenavond om 19.00 uur.

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten