<p>D66 lijsttrekkers in polder Rijnenburg: Maarten Koning (Utrecht), Tom Verhoeve (Nieuwegein) en Joeri Eijzenbach (IJsselstein).</p>

D66 lijsttrekkers in polder Rijnenburg: Maarten Koning (Utrecht), Tom Verhoeve (Nieuwegein) en Joeri Eijzenbach (IJsselstein).

(Foto: D66)

D66 Nieuwegein wil 2.500 huizen bouwen in Rijnenburg: ‘Vraag naar betaalbare huizen is schreeuwend hoog’

  •   keer gelezen

REGIO • D66 in Nieuwegein, Utrecht en IJsselstein presenteren samen een plan om zo snel mogelijk te starten met de bouw van de eerste 2.500 huizen in de polder van Rijnenburg. “Te veel mensen kunnen geen woning vinden en we hebben nog maar een paar jaar om de klimaatcrisis tegen te gaan. Deze twee crisissen zijn te groot om het potentieel van Rijnenburg links te laten liggen”, aldus de partij.


In de regio is volgens D66 een grote vraag naar huizen, ook Nieuwegein zou gebaat zijn bij de ontwikkeling van het gebied. “Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek door de gemeente Utrecht blijkt dat zo’n 2.500 huizen al gebouwd kunnen worden zonder dat daarvoor grote investeringen nodig zijn. Het bestaande wegennet is daarvoor toereikend”, schrijft de partij op haar website.

IJsselstein
D66 wil dat de huizen in het zuidelijkste puntje in de polder tegen IJsselstein aangebouwd gaan worden. “Daarmee wordt de stadskern van IJsselstein versterkt met een wijk met zo’n 5.000 inwoners. Later kan daar een grootschalig nieuw stadsdeel Rijnenburg tegenaan gebouwd worden”, aldus de partij.

Nieuwegein
Volgens D66 zou de bouw van huizen in de polder van Rijnenburg ook goed zijn voor Nieuwegein. “In Nieuwegein zijn de afgelopen jaren al veel bouwplannen gemaakt en gerealiseerd. Zo wordt gebouwd aan de duurzaamste binnenstad van Nederland. Ook is de nieuwe wijk Rijnhuizen volop in aanbouw. In totaal komen er bijna 6.000 woningen bij in Nieuwegein. Wat niet genoeg is om aan de woningvraag te voldoen”.

Tegelijkertijd hechten Nieuwegeiners volgens de partij ook aan het groen en ruimte in de stad. “Ze maken zich in toenemende mate zorgen over de leefbaarheid van hun stad, hun wijk, hun straat. Juist daarom is het belangrijk om regionaal naar de woningbouw mogelijkheden te kijken. Rijnenburg is uitstekend geschikt om hier invulling aan te geven. Bovendien leidt woningbouw tot mogelijkheden om de Nedereindseplas te saneren en om te investeren in betere fietsverbindingen en openbaar vervoer”. 

Energielandschap
De partij wil dat de enorme polder Rijnenburg ingezet wordt voor de combinatie van zowel een energielandschap met windmolens en zonnevelden, een grote stadswijk met tot wel 40.000 woningen, recreatie en natuur.

D66 Utrecht vindt dat de ontwikkeling van Rijnenburg door één wethouder moet worden opgepakt. Nu is het nog zo dat de plannen ruimtelijke ordening en energie door twee verschillende wethouders worden gemaakt. Het is volgens de partij echter beter om één groot plan te maken voor woningbouw, de energieopgave, OV-infrastructuur en recreatieve natuur. “Dat is goed voor de samenhang en de snelheid van realiseren”, aldus D66.  

Deze plannen moeten volgens de partij ook in samenhang worden ontwikkeld met de plannen voor nieuwbouw bij Westraven en in de A12-zone. 

Werkbezoek
D66 Nieuwegein is afgelopen zaterdag op werkbezoek geweest in Rijnenburg. Lijsttrekker Tom Verhoeve ging met zijn collega lijsttrekkers uit Utrecht en IJsselstein op pad in de polder om daar met belanghebbenden te praten over de mogelijkheden die dit gebied te bieden heeft.  

“Voor Nieuwegeiners en iedereen in onze regio is de bouw van huizen in polder Rijnenburg goed nieuws. De vraag naar betaalbare huizen in en rond Nieuwegein is schreeuwend hoog. Juist Rijnenburg leent zich voor een combinatie van wonen, energieopwekking en recreatieve natuur. Dit moeten we samen doen”, aldus Verhoeve.


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten