Het Anna van Rijn College in Nieuwegein is maandag weer open gegaan.
Het Anna van Rijn College in Nieuwegein is maandag weer open gegaan. Foto: stockfoto

Anna van Rijn College in Nieuwegein weer open: ‘Het blijft spannend met de besmettingscijfers’

Algemeen 295 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Anna van Rijn College in Nieuwegein is maandag weer open gegaan. De school was een week dicht vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Fysiek onderwijs is nu weer mogelijk, weliswaar met een aantal maatregelen. Hoe beleeft de school deze periode? “Het blijft spannend met de besmettingscijfers”, zegt Bram Donkers, woordvoerder van de school.

“Het is heel vervelend dat de situatie zo is, dat je als schoolleiding niet anders kan dan overschakelen op online onderwijs”, gaat hij verder. “Dat is geen leuke maatregel. We waren net blij dat we na de kerstvakantie weer van start konden, maar mede door de omikronvariant liep het aantal besmettingen zo hoog op dat we wel moesten sluiten”. 

Online onderwijs
Donkers geeft aan dat de school de afgelopen twee jaar behoorlijk bedreven is geraakt in het geven van online onderwijs. “Als het nodig is, kunnen we die omschakeling heel vlot maken. Dat is dit keer ook prima gegaan”.

Lesgeven via YouTube is volgens hem onderdeel van het moderne onderwijs. Door de coronacrisis zou die manier van lesgeven in een stroomversnelling zijn geraakt. De school heeft zelfs docenten die landelijk veel aandacht krijgen voor de manier waarop zij via de camera leerlingen bereiken. “Maar online onderwijs heeft natuurlijk ook nadelen”, zegt Donkers. “Het heeft dan ook onze grote voorkeur de leerlingen fysiek te kunnen zien”.

Mondkapjes en zelftesten
De klassen zijn weer op school, maar ter bescherming van iedereen gelden er wel regels en adviezen, zo schrijft directeur Marco Nomes in een brief aan leerlingen en ouders. In de gangen en de aula is een mondkapje verplicht. Het advies is een wegwerpmondkapje te dragen, stoffen en zelfgemaakte exemplaren worden afgeraden.

Bovendien blijft het dringende advies twee keer per week een zelftest te doen, gehandhaafd. Deze worden in de mentoruren per twee weken uitgedeeld. Verder blijft de regel dat als er teveel besmettingen zijn een klas naar huis moet.

Donkers: “Dat is een beeld dat we van uur tot uur in de gaten houden. Je moet ook kijken naar de inzetbaarheid van de leraren, daarvan zaten er ook een aantal van besmet thuis. Of dat ze om andere redenen in quarantaine moesten. Gelukkig hebben we weer genoeg bemensing om ook die kant van het onderwijs goed te verzorgen”.

Toetsweek
De sluiting van de school kwam op een lastig moment: er stond die week een toetsweek gepland. “Dat was natuurlijk wel een onderdeel van de afweging”, legt Donkers uit. “Voor een school en voor leerlingen is zo’n week belangrijk. Daar houd je rekening mee”.

Er komt volgens hem veel bij kijken om zo’n omschakeling te maken. “En dan draaien we die nu weer terug’, aldus Donkers. “Dat zijn, voor een roostermaker bijvoorbeeld, hele hectische tijden, waarin je heel snel moet kunnen improviseren om alles passend te krijgen”.

Gezien de omstandigheden loopt het volgens Donkers op dit moment allemaal prima op de school. “Iedereen zet zijn beste beentje voor. Het zou echter wel fijn zijn als er weer wat perspectief komt in de nabije toekomst”.  

Noot van de redactie: op het moment van schrijven waren de versoepelde quarantaineregels voor scholen nog niet bekend.

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 22 uur geleden
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53
• Afbeelding ter illustratie.
Kinderen hoeven zich in de meivakantie niet te vervelen: dit is er te doen in Nieuwegein Nieuws 17 apr, 15:05
• De Fiets-rommelroute in Batau-Noord in Nieuwegein.
Spullen verkopen vanaf je voortuin of oprit? In deze Nieuwegeinse wijk doen ze het Nieuws 17 apr, 14:34
• Het Cals College in Nieuwegein.
Cals College Nieuwegein geraakt door cyberaanval, gegevens leerlingen mogelijk in handen van hackers Nieuws 17 apr, 14:09
• Werkzaamheden aan Galecopperbrug in Nieuwegein.
Galecopperbrug opnieuw afgesloten op 20 en 21 april Nieuws 16 apr, 12:48
• Foto ter illustratie.
D66 Nieuwegein stelt vragen over verdere aansluiting warmtenet Eneco Nieuws 16 apr, 12:17