<p>Het Anna van Rijn College in Nieuwegein is maandag weer open gegaan. </p>

Het Anna van Rijn College in Nieuwegein is maandag weer open gegaan.

(Foto: stockfoto)

Anna van Rijn College in Nieuwegein weer open: ‘Het blijft spannend met de besmettingscijfers’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Anna van Rijn College in Nieuwegein is maandag weer open gegaan. De school was een week dicht vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Fysiek onderwijs is nu weer mogelijk, weliswaar met een aantal maatregelen. Hoe beleeft de school deze periode? “Het blijft spannend met de besmettingscijfers”, zegt Bram Donkers, woordvoerder van de school.


“Het is heel vervelend dat de situatie zo is, dat je als schoolleiding niet anders kan dan overschakelen op online onderwijs”, gaat hij verder. “Dat is geen leuke maatregel. We waren net blij dat we na de kerstvakantie weer van start konden, maar mede door de omikronvariant liep het aantal besmettingen zo hoog op dat we wel moesten sluiten”. 

Online onderwijs
Donkers geeft aan dat de school de afgelopen twee jaar behoorlijk bedreven is geraakt in het geven van online onderwijs. “Als het nodig is, kunnen we die omschakeling heel vlot maken. Dat is dit keer ook prima gegaan”.

Lesgeven via YouTube is volgens hem onderdeel van het moderne onderwijs. Door de coronacrisis zou die manier van lesgeven in een stroomversnelling zijn geraakt. De school heeft zelfs docenten die landelijk veel aandacht krijgen voor de manier waarop zij via de camera leerlingen bereiken. “Maar online onderwijs heeft natuurlijk ook nadelen”, zegt Donkers. “Het heeft dan ook onze grote voorkeur de leerlingen fysiek te kunnen zien”.

Mondkapjes en zelftesten
De klassen zijn weer op school, maar ter bescherming van iedereen gelden er wel regels en adviezen, zo schrijft directeur Marco Nomes in een brief aan leerlingen en ouders. In de gangen en de aula is een mondkapje verplicht. Het advies is een wegwerpmondkapje te dragen, stoffen en zelfgemaakte exemplaren worden afgeraden.

Bovendien blijft het dringende advies twee keer per week een zelftest te doen, gehandhaafd. Deze worden in de mentoruren per twee weken uitgedeeld. Verder blijft de regel dat als er teveel besmettingen zijn een klas naar huis moet.

Donkers: “Dat is een beeld dat we van uur tot uur in de gaten houden. Je moet ook kijken naar de inzetbaarheid van de leraren, daarvan zaten er ook een aantal van besmet thuis. Of dat ze om andere redenen in quarantaine moesten. Gelukkig hebben we weer genoeg bemensing om ook die kant van het onderwijs goed te verzorgen”.

Toetsweek
De sluiting van de school kwam op een lastig moment: er stond die week een toetsweek gepland. “Dat was natuurlijk wel een onderdeel van de afweging”, legt Donkers uit. “Voor een school en voor leerlingen is zo’n week belangrijk. Daar houd je rekening mee”.

Er komt volgens hem veel bij kijken om zo’n omschakeling te maken. “En dan draaien we die nu weer terug’, aldus Donkers. “Dat zijn, voor een roostermaker bijvoorbeeld, hele hectische tijden, waarin je heel snel moet kunnen improviseren om alles passend te krijgen”.

Gezien de omstandigheden loopt het volgens Donkers op dit moment allemaal prima op de school. “Iedereen zet zijn beste beentje voor. Het zou echter wel fijn zijn als er weer wat perspectief komt in de nabije toekomst”.  

Noot van de redactie: op het moment van schrijven waren de versoepelde quarantaineregels voor scholen nog niet bekend.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten