<p>Plaagdierenbestrijder John Zuurhout wordt ook wel &#39;de man met de hoed&#39; genoemd.</p>

Plaagdierenbestrijder John Zuurhout wordt ook wel 'de man met de hoed' genoemd.

(Foto: Kees van der Meer)

John is al 38 jaar lang ongediertebestrijder in Nieuwegein: ‘Je komt van alles tegen’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • John Zuurhout bestrijdt al ruim 38 jaar lang plaagdieren voor de inwoners van Nieuwegein. De eerste dertig jaar werkte hij als plaagdierenbestrijder in dienst van de gemeente, de laatste acht jaar als zelfstandig ondernemer voor de gemeente. “Ik heb Nieuwegein letterlijk naar elkaar zien groeien van twee gemeenten tot één grote gemeente met maar liefst 65.000 inwoners. Ik denk dat ik bij iedereen wel een keer binnen ben geweest”, zegt hij. 


Zuurhout heeft gedurende die 38 jaar van alles voorbij zien komen: kakkerlakken, schorpioenen, slangen en de laatste jaren ook groene halsbandparkieten. Daarnaast heeft Nieuwegein de laatste twee jaar nogal wat rattenplagen gekend. Volgens Zuurhout speelt de coronapandemie hierin een belangrijke rol. “Doordat mensen meer thuis zijn, worden die beesten eerder gezien”, zegt hij.

‘Hotspots’
De plaagdierenbestrijder geeft aan dat er bepaalde ‘hotspots’ zijn in Nieuwegein waar ratten gesignaleerd worden. “Dat heeft soms te maken met kapotte riolen in wijken”, zegt hij. “In de wijk Merwestein bijvoorbeeld, waren er een paar jaar problemen. Hier zijn toen alle kruipruimten van de flats van de wijk geïnspecteerd en werden er maar liefst 25 defecte riolen gevonden. Ratten gingen vanuit de defecte riolen in de wijk rondlopen”.

Andere oorzaken voor rattenplagen zijn volgens Zuurhout zwerfafval, bovengrondse containers en opslag van afval rond winkelcentra’s. Ook het onderhoud aan de plantsoenen zou beter kunnen. Vooral bij het Nijpelsplantsoen waren problemen met ratten, omdat de bewoners vaak etensresten vanuit hun flat naar beneden gooiden. “Ze denken dan de vogels te voeren, maar de ratten zitten er bij wijze van spreken naast”, aldus John.

Vervuilde huizen
Op de vraag of hij wel eens echt smerige dingen heeft gezien antwoordt hij: “Je komt van alles tegen, ook vervuilde huizen”. Zo is hij een aantal keren onder begeleiding van de politie een woning binnen gegaan. “Dat had te maken met iemand die psychisch niet in orde was en daardoor niet meer goed kon zorgen voor de tientallen huisdieren zoals vogels, cavia’s en zelfs een hond. Alle dieren zijn toen ondergebracht bij een dierenopvang”.

Voorlichting
Heeft deze ervaren plaagdierenbestrijder dan misschien nog tips voor Nieuwegeiners om plaagdieren te voorkomen? “Je komt vaak tegen dat mensen kippen of konijnen achter het huis hebben”, zegt Zuurhout. “Als ze dan een open ren of hok hebben waar ze constant voer in zetten, dan lopen er op een gegeven moment net zoveel muizen en ratten rond als kippen en konijnen”.

Ook het voeren van vogels in de winter, waarbij allerlei voer in de tuin wordt geplaatst waar ratten en muizen gemakkelijk bij kunnen en die goed kunnen klimmen, vooral als ze honger hebben, kan overlast veroorzaken. Volgens Zuurhout zou de gemeente daar best wel wat meer voorlichting over mogen geven om zo overlast te voorkomen van plaagdieren. “Geef die beesten de kans en het wordt alleen maar erger. Je kunt beter plaagdieren vermijden dan bestrijden, zeg ik maar altijd”.

Noodgedwongen stoppen
Door een gemiste Europese inschrijving moest Zuurhout per 1 januari 2022 noodgedwongen stoppen met zijn werk voor de gemeente Nieuwegein.  “Ik heb met het invullen van formulieren een fout gemaakt”, zegt hij. De plaagdierenbestrijder vindt het jammer dat hij na 38 jaar met zijn werkzaamheden voor de gemeente Nieuwegein moet stoppen. Over twee jaar gaat hij met pensioen. “Ik had graag de veertig jaar voor de gemeente volgemaakt”, zegt hij.

Toch blijft Zuurhout de komende twee jaar nog wel actief met zijn bedrijf Accuraat Plaagdierenbestrijding. “De gemeente voert voor inwoners gratis ratten- en muizenbestrijding uit voor alle inwoners. Hiervoor kan men bellen met telefoonnummer 14030. Wespen en insectenbestrijdingen doet de gemeente niet”, zegt hij. “De komende jaren ben ik dus nog steeds beschikbaar om dit voor de burgers van de gemeente Nieuwegein uit te voeren”.

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten