GroenLinks op de uitslagenavond in DE KOM in Nieuwegein.
GroenLinks op de uitslagenavond in DE KOM in Nieuwegein. Foto: Julia Koster
liveblog gemeenteraadsverkiezingen nieuwegein

GroenLinks grootste in Nieuwegein, zetelverlies voor VVD

Algemeen 1.428 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De redactie van Het Kontakt - De Molenkruier volgt de ontwikkelingen van de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwegein op de voet via onderstaand liveblog. 

  • Voorlopige uitslag: GroenLinks grootste in Nieuwegein, zetelverlies voor VVD
  • VVD Nieuwegein betreurt verlies
  • GroenLinks-leider Alma Feenstra sprakeloos
  • Exitpoll Ipsos: GroenLinks grootste in Nieuwegein, nipt voor VVD
  • Nieuwegeins Stadshuis vanavond wederom decor van NOS-uitzending
  • Burgemeester Backhuijs roept Nieuwegeiners op om te gaan stemmen
  • Uitslagenavond Nieuwegein te volgen via livestream
  • Burgemeester Backhuijs brengt zijn stem uit in 't Veerhuis

00:00 uur - Einde liveblog

Met de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwegein komt dit liveblog ten einde. Volg onze website en social-mediakanalen voor vervolgberichten. 

23:57 uur - Voorlopige uitslag: GroenLinks grootste in Nieuwegein, zetelverlies voor VVD

In de gemeente Nieuwegein is GroenLinks de grootste geworden. De partij van Jesse Klaver kreeg 17,3% van de stemmen, oftewel 6 van de 33 zetels die de gemeenteraad van Nieuwegein telt. Dat betekent een stijging ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: toen haalde GroenLinks 9,1% van de stemmen (3 zetels).

Als tweede partij eindigde de VVD, die een verlies leed en uitkwam op 16,6% van de stemmen (6 zetels). Dat was vier jaar geleden nog 19,4% (7 zetels).

De PvdA haalde meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen en is de derde partij met 12,1% van de stemmen (4 zetels). Dit was vier jaar geleden 10,1% van de stemmen (3 zetels). Daarna volgt VSP met 10,4% van de stemmen en 4 zetels (dit was bij de vorige verkiezingen 10,2%, 3 zetels).

D66 haalde 9,8% en 3 zetels (was 8,8% en 3 zetels).
LOKALE VERNIEUWING haalde 9,7% en 3 zetels (was 6,8% en 2 zetels).
Het CDA haalde 8,0% en 3 zetels (was 8,4% en 3 zetels).
De top-10 van grootste partijen wordt gecompleteerd door ChristenUnie (4,7%, 1 zetel), De Unie (van Nieuwegein) (3,9%, 1 zetel) en ieders Belang (3,8%, 1 zetel)

Het opkomstpercentage in de gemeente Nieuwegein komt uit op 42,5%, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 lag dit op 48,1%. 

Bron: NOS

22:04 uur - VVD Nieuwegein betreurt verlies

Ellie Eggengoor, de VVD-leider in Nieuwegein, betreurt het verlies van mogelijk een zetel. "Ik vind het jammer dat we iets verloren hebben, maar het is een klein verlies", zegt ze tegen de NOS. "We moeten kijken hoe het straks met de uitslag gaat verlopen".

21:51 uur - GroenLinks-leider Alma Feenstra sprakeloos

"Ik ben sprakeloos, ik vind het geweldig". Dat zegt Alma Feenstra tegen de NOS over de verkiezingswinst van GroenLinks. De partij lijkt volgens de exitpoll van Ipsos de grootste van Nieuwegein. 

"We zijn steeds heel helder geweest als het gaat om klimaatbeleid en kansengelijkheid. Deze eerste exitpoll geeft aan dat Nieuwegeiners dit omarmen en ook willen", aldus de partijleider.

21:05 - Exitpoll Ipsos: GroenLinks grootste in Nieuwegein, nipt voor VVD

GroenLinks lijkt volgens de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, de grootste partij te worden in Nieuwegein. De partij komt met 18,4 procent van de stemmen op 6 zetels. Daarna volgt de VVD, met 17,1 procent, eveneens 6 zetels. De vorige keer was de VVD nog veruit de grootste. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels.

Na GroenLinks en de VVD volgen PvdA en D66 (beide 4 zetels) en de lokale partijen VSP, Lokale Vernieuwing en het CDA (ieder 3 zetels). In totaal komen er elf partijen in de gemeenteraad, even veel als in 2018. 

De SP was in 2018 nog de tweede partij in Nieuwegein, maar de partij deed dit jaar niet mee. Mogelijk heeft GroenLinks daarvan geprofiteerd. 

De PVV en Forum voor Democratie doen in Nieuwegein niet mee. 

Volgens de exitpoll is de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwegein iets hoger dan vier jaar geleden. Nu kwam volgens de exitpoll 49,8 procent van de kiezers op, tegen 48,1 procent in 2017.

Bron: NOS

20:16 uur - NOS bereidt zich voor op de uitslagenavond in het Stadshuis van Nieuwegein

De NOS bereidt zich voor op de uitslagenavond in het Stadshuis in Nieuwegein. Om 20:30 begint de uitzending op NPO 1, waarin de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend worden gemaakt. 

15:34 uur - Nieuwegeins Stadshuis vanavond wederom decor van NOS-uitzending

Het Nieuwegeins Stadshuis is vanavond wederom het decor van een NOS-uitzending, dit keer over de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Gisteren zond de NOS ook al twee programma's uit vanuit het Stadshuis in Nieuwegein.

Rob Trip en Simone Weimans presenteren vanavond de uitzending en Malou Petter komt met de exitpolls en de uitslagen. Ron Fresen en Arjan Noorlander zijn er om de uitslagen te duiden en de politieke deskundigen Josse de Voogd en Carolien van Ham delen hun inzichten. 

Er zijn exitpolls uit zeven gemeenten: de eerste om 21.00 uur uit Nieuwegein, waar ‘gemiddeld’ Nederland stemt en de laatste is om ongeveer 22.30 uur uit Amsterdam. Vanaf 22.00 uur worden de eerste uitslagen verwacht, uit de kleinere gemeenten.

Tijdens de uitzending wordt geschakeld met verslaggevers in de zeven gemeenten van de exitpolls en alle partijlocaties – zo’n 26 locaties in totaal. Verder komen kiezers, de gekozenen en de winnaars en verliezers aan het woord.  

15:22 uur - 1,7 procent van inwoners Nieuwegein is niet kiesgerechtigd

1,7 procent van de inwoners van Nieuwegein (vanaf achttien jaar) is niet kiesgerechtigd. Zij hebben de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie en wonen minder dan 5 jaar in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

333 gemeenten in Nederland houden vandaag een gemeenteraadsverkiezing. Bijna 13,6 miljoen inwoners mogen daarvoor stemmen. Voor ruim 840 duizend jongeren is dat de eerste keer.

14:32 uur - Burgemeester Backhuijs roept Nieuwegeiners op om te gaan stemmen

Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein bracht vanmorgen om 11.00 uur zijn stem uit op stembureau 't Veerhuis in Vreeswijk. In de gemeente is het opkomstpercentage vaak relatief laag. De burgemeester roept daarom al zijn inwoners op om te gaan stemmen, zo is te zien in een video van RTV Utrecht. 


14:06 uur - Uitslagenavond gemeenteraadsverkiezing Nieuwegein te volgen via livestream

De uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezing in Nieuwegein is vanavond vanaf 20.30 uur te volgen via een livestream. De avond vindt plaats in theater DE KOM. Gastpresentator Oscar Kocken en de lokale lijsttrekkers zullen aanwezig zijn. 

De NOS zal vanavond wederom de verkiezingen verslaan vanuit het Stadshuis in Nieuwegein. 

11.29 uur - Lijsttrekker Tom Verhoeve van D66 Nieuwegein brengt zijn stem uit

Ook lijstrekker Tom Verhoeve van D66 Nieuwegein heeft zijn stem uitgebracht. "Wat een voorrecht is het toch om te mogen stemmen in een vrij land, op mensen uit je eigen stad die lokaal betrokken en geworteld zijn", schrijft hij op Twitter.

11.00 uur - Burgemeester Backhuijs brengt zijn stem uit in 't Veerhuis

Burgemeester Frans Backhuijs heeft vanochtend rond 11.00 uur zijn stem uitgebracht in 't Veerhuis in Nieuwegein.

09:30 uur - Opkomstpercentage eerste twee dagen 8,9 procent

Afgelopen maandag en dinsdag kon er al gestemd worden. De opkomst in de gemeente Nieuwegein was 8,9 procent. Er hebben in de eerste twee dagen in totaal 4.600 inwoners gestemd.

09:26 uur - Lijsttrekker Tom Verhoeve van D66 Nieuwegein spoort inwoners aan om te gaan stemmen

Lijsttrekker Tom Verhoeve van D66 Nieuwegein spoort inwoners aan om te gaan stemmen. "Natuurlijk heb ik graag dat je op D66 Nieuwegein stemt, maar nog veel belangrijk vind ik dat je gaat stemmen", schrijft hij op Twitter.

08:26 uur - Lijsttrekker Alma Feenstra van GroenLinks Nieuwegein brengt haar stem uit

Lijstrekker Alma Feenstra van GroenLinks heeft haar stem uitgebracht. Dit deed zij samen met haar oudste zoon. "Een feestje van de democratie", schrijft ze op Twitter.

07:30 uur - Stembussen in Nieuwegein zijn geopend

De stembureaus in Nieuwegein zijn geopend. Tot vanavond 21:00 uur kunnen inwoners in een van de 21 stembureaus in de stad hun stem uitbrengen. De exacte locaties van de bureaus zijn te vinden op deze website.

07:00 uur - Welkom

Welkom in het liveblog van 16 maart over de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwegein. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

19:40 uur - Aiofe Derriks van De Unie van Nieuwegein pleit voor openen coffeeshop in de stad

Aiofe Derriks van de lokale partij De Unie van Nieuwegein heeft tijdens het debat De Stemming van de NOS op NPO 1 gepleit voor het openen van een coffeeshop in de stad. “Wij zien dat er in Nieuwegein op uitgebreide schaal wordt gedeald. Kleine kinderen komen hiermee in aanraking, dat is heel ongewenst”, aldus de lijsttrekker.

“Wij willen een coffeeshop om de zaak op een punt dat overzichtelijk is te concentreren. Op deze manier kunnen we het goed in de gaten houden. Daarmee breng je een slag toe aan de illegale handel en komen kinderen er minder makkelijk mee in aanraking. Dat is het effect dat wij willen sorteren”. 

19:04 uur - NOS zendt LIVE uit vanuit Stadshuis Nieuwegein

De NOS zendt vanavond vanuit het Stadshuis in Nieuwegein twee debatten uit op NPO 1. Om 19.04 uur wordt De Stemming uitgezonden. In dit debat gaan de lijsttrekkers van twaalf lokale partijen onder leiding van presentator Winfried Baijens met elkaar in gesprek over thema’s met lokale impact.

Aiofe Derriks van De Unie van Nieuwegein neemt ook deel aan het debat. Zij spreekt met een aantal anderen over het thema veiligheid.

Na De Stemming is het vanaf 20.34 uur tijd voor Het Debat, ook op NPO 1. Hierin kruisen acht kopstukken van landelijke partijen onder toeziend oog van presentator Rob Trip de degens over lokale onderwerpen. Uitgenodigd zijn de partijleiders van de vier coalitiepartijen en de vier grootste oppositiepartijen.

Rob Trip praat verder met vier lijstrekkers van partijen die alleen lokaal actief zijn - waaronder wederom Aiofe Derriks van De Unie van Nieuwegein - over de rol en de invloed van lokale partijen in de gemeentelijke politiek.  

19:00 uur - Welkom

Welkom in het liveblog van 15 maart over de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwegein. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 13 uur geleden
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 13 uur geleden
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 18 apr, 16:47
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 18 apr, 15:50
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 18 apr, 15:00
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53