De werktenten op de Zuidstedeweg voor het aanleggen van de nieuwe trambaan.
De werktenten op de Zuidstedeweg voor het aanleggen van de nieuwe trambaan. Foto: Provincie Utrecht
met video

Metamorfose trambaan in Nieuwegein: nieuwe rails al zichtbaar over het gehele traject

Algemeen 293 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het gaat snel met de bouw van de trambaan en halte in het centrum van Nieuwegein. Een week geleden lag er nog maar een klein stuk nieuw spoor ter hoogte van de nieuwe halte, maar nu is de rails al zichtbaar over vrijwel het gehele traject.

Dat de trambaan in Nieuwegein een forse gedaantewisseling ondergaat, is goed te zien op de Zuidstedeweg. De aannemer sloeg daar vorig weekend een tentenkamp op. Midden op de kruising met de Koekoekslaan verrees een rij werktenten, waaronder het nieuwe spoor werd vastgezet. 

Vloeibare substantie
De aansluiting tussen de rails en het wegdek werd in die tenten met een vloeibare substantie dichtgegoten. Omdat de bouwvakkers daarbij geen regen kunnen gebruiken, waren de tenten opgezet zodat de vloeibare substantie snel droog en hard werd.

Tegelijkertijd draaide tijdens dit weekend de betonstort op volle toeren. De betonwerkers legden het fundament van de gloednieuwe wissel die onlangs arriveerde en met een indrukwekkende kraan op de plek van bestemming werd gehesen. 

Wissel
Het werk in Nieuwegein levert niet alleen een nieuwe tramhalte en baan op, maar ook een kruispunt voor de regionale tramlijn. Hier, via deze wissel, zullen de trams afslaan richting Nieuwegein-Zuid of IJsselstein.

De tramlijn is zo voor de komende dertig jaar verzekerd van een nieuwe wissel. De komende periode zal deze wissel worden ingesteld en aangesloten op het beveiligingssysteem om daarna uitgebreid te worden getest.

Lassers
Verderop langs de lijn zijn de lassers actief die de spoorstaven aan elkaar verbinden. De lassers zorgen met hun rookpotten niet alleen voor vuurwerk op het bouwterrein. Geregeld wordt er ook door hen geslepen aan de rails om te zorgen voor een goede verbinding tussen de spoorstaven.

Omdat de slijpmachines goed te horen zijn, wordt dit werk alleen overdag en niet in de avonduren uitgevoerd. Met alle bouwactiviteiten is er tussen 7.00 en 23.00 uur voorlopig het nodige te doen en de aannemer blijft actief met twee bouwploegen die lange dagen draaien. 

Bestrating
Het werk aan het spoor loopt volgende week door. Dan wordt ook gewerkt aan de bestrating van de twee perrons van de nieuwe tramhalte. Op de Zuidstedeweg vindt dan asfalteringswerk plaats en werkt Dura Vermeer aan het spoor op de rijstroken van de weg richting de A.C. Verhoefweg.

Omdat het werkterrein op de Zuidstedeweg is verplaatst, zijn de borden en de omleidingsroutes voor de weggebruikers met ingang van 16 maart aangepast. De kruising met de Koekoekslaan blijft tot eind maart afgesloten en ook daarvoor geldt een omleiding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 21 uur geleden
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 21 uur geleden
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 22 uur geleden
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 22 uur geleden
• CDA-raadslid Gerben Horst is kandidaat voor het Europees Parlement.
Nieuwegeins raadslid Gerben Horst kandidaat voor Europees Parlement Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Stroomstoring in Nieuwegein verholpen, oorzaak was defecte elektriciteitskabel UPDATE 27 mrt, 08:55
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout wint in slotfase van Theole Sport 26 mrt, 15:41
• Openingsrit Motorclub Nieuwegein 2022.
Dag van de Motorrijder: openingsrit Motorclub Nieuwegein Nieuws 26 mrt, 10:54