Burgemeester Frans Backhuis bracht woensdagochtend zijn stem uit in 't Veerhuis in Nieuwegein.
Burgemeester Frans Backhuis bracht woensdagochtend zijn stem uit in 't Veerhuis in Nieuwegein. Foto: Nico Van Ganzewinkel
met video

Wéér de laagste opkomst in Nieuwegein: ‘Niet stemmen is niet klagen’

Algemeen 322 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De burgemeester vreesde er al voor. “Ik ben bang dat we de 50 procent weer niet gaan halen”, zei hij, nadat hij zijn eigen stembiljet in de bus liet glijden. Meer dan de helft van de kiesgerechtigden in Nieuwegein stemde uiteindelijk inderdaad niet. Het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen van 42,5 procent is er lager dan ooit en opnieuw het laagste van de provincie Utrecht. Dat schrijft RTV Utrecht.


“Ik heb zelf ook niet gestemd”, geeft een man toe. Hij werkt in de horeca en voor stemmen had hij daarom geen tijd, zegt hij. “Wij zijn niet zo stemmerig”, zegt een andere vrouw. Op de vraag wat dat betekent, legt ze uit: “Mijn man en ik stemmen niet, nooit gedaan ook. Of je nu op de een of de ander stemt: het maakt niet zoveel uit.” 

Op straat in Nieuwegein zijn de meningen net zo verdeeld als in het stemhokje. Terwijl de één aangeeft zich weinig te verdiepen in de gemeentelijke politiek, vindt de ander het juist belangrijk om zijn of haar stem uit te brengen. Zo zegt een vrouw die wél naar de stembus ging: “Je mag hier stemmen en als je iets veranderd wilt hebben, zul je er zelf een bijdrage aan moeten leveren.” 

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was lager dan ooit. Iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden heeft gestemd. Onderzoeksbureau Ipsos hield in opdracht van de NOS een enquête onder niet-stemmers. Als belangrijkste reden om niet te stemmen geven zij aan dat ze niet zeker zijn op welke partij ze moeten stemmen (32 procent).

28 procent zegt geen vertrouwen te hebben in de gemeentelijke politiek en 27 procent van de thuisblijvers heeft geen interesse in de gemeentepolitiek. Vooral in grote steden zijn mensen minder vaak naar de stembus gegaan. In de provincie Utrecht is het opkomstpercentage van Renswoude het hoogst met 70,9 procent.

Politieke onvrede
Een laag opkomstpercentage, daar kijken ze in Nieuwegein dus niet van op. Het is al 16 jaar geleden dat meer dan de helft van de inwoners die mocht stemmen dat ook daadwerkelijk deed. Daarna ging het met de opkomst verder bergafwaarts. “Het is een duidelijk signaal van de bredere onvrede bij veel mensen over de politiek en het functioneren van de overheid”, aldus burgemeester Backhuijs.

Hij laat vandaag weten “teleurgesteld en bezorgd” te zijn over het lage opkomstpercentage in Nieuwegein. “Hier speelt mee dat de SP niet deelnam aan de verkiezingen”, verklaart Backhuijs. Hij oppert dat vroegere SP-stemmers wellicht zijn thuisgebleven. Er is wat betreft de burgemeester “werk aan de winkel om het vertrouwen in de politiek en de overheid terug te winnen”.  

De grote winnaar van de verkiezingen in Nieuwegein is GroenLinks. Die partij behaalde 6 zetels, een verdubbeling. “We zijn heel blij en hadden dit absoluut niet verwacht”, reageert lijsttrekker Alma Feenstra. “De uitslag laat zien dat Nieuwegeiners gaan voor een ambitieus klimaatbeleid, sociale gelijkheid en gezond wonen.” GroenLinks mag het voortouw nemen bij de onderhandelingen.

De tweede partij is de VVD, ook met 6 zetels, gevolgd door de PvdA en de Verenigde Senioren Partij (allebei 4 zetels). Lokale Vernieuwing, D66 en het CDA behaalden alle drie 3 zetels; de ChristenUnie, de nieuwe partij De Unie, ieders Belang en Stadspartij NÚwegein 1. Jezus Leeft komt met 0,7 procent van de stemmen niet in de gemeenteraad. De Nieuwegeinse SP deed niet mee aan de verkiezingen.

De grootste mond
Op straat vragen inwoners zich hardop af wat de oorzaak is van het feit dat relatief weinig Nieuwegeiners naar de stembus gaan. “Het zegt ook wel iets over de politiek, denk ik, dat mensen blijkbaar niet genoeg reden hebben om te gaan stemmen”, zegt een jongeman die wél stemde. Een vrouw vult aan: “Misschien is het niet voldoende zichtbaar wat partijen doen.”

Eén mening klinkt vaker, onder zowel de stemmers als de niet-stemmers: wie niet stemt, mag ook niet klagen. “Vaak zie je dat wie niet stemt, de grootste mond heeft”, zegt een vrouw op een bankje, die zelf gestemd heeft. De vrouw die naast haar zit stemt niet, maar beaamt: “Als je niet stemt, mag je ook geen commentaar leveren, dus dat doe ik ook niet. We nemen het zoals het komt.”

Bron: RTV Utrecht, Annemarie de Wit

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53
• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 apr, 09:46
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00