Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Radeloze ouders kunnen met huilbaby naar speciale poli in Nieuwegein: ‘Het is echt afzien’

Algemeen 365 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Per jaar worden ongeveer 7.000 huilbaby's geboren. Het bezorgt ouders slapeloze nachten en heel veel stress. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein start morgen een speciale poli om hen beter en vooral eerder te kunnen helpen: de Advanced Baby Care, kortweg ABC-poli. Hier werkt het ziekenhuis nauw samen met huisartsen en consultatiebureaus, zo schrijft RTV Utrecht.

Wanhopige ouders zoeken nu vaak naar mogelijke medische oorzaken en oplossingen op internet. Ze gaan naar de huisarts en naar het consultatiebureau om vervolgens doorverwezen te worden naar een kinderarts. 

Dat moet anders, vindt Ineke de Kruijff, kinderarts in het St. Antonius. "Het viel ons op dat wij deze baby’s relatief laat zien in het ziekenhuis. Soms krijgt het kindje onnodige medicatie en dieetvoeding en vaak zijn de ouders zo gestrest en uitgeput dat ze niet tot nauwelijks openstaan voor bijvoorbeeld troostmethodes. Het komt dan zelfs voor dat we de baby opnemen in het ziekenhuis om zo de ouders ook rust te geven. Daarom is het belangrijk dat ouders eerder de juiste zorg krijgen."

Wat de poli doet
Vanaf morgen kunnen huisartsen en jeugdartsen direct doorverwijzen naar het speciale spreekuur voor huilbaby’s. Op de ABC-poli wordt de baby gezien door een ervaren kinderarts samen met een medisch pedagogisch zorgverlener. Na een uitgebreid gesprek met de ouders wordt de baby door de kinderarts lichamelijk onderzocht.

Een medisch pedagogisch zorgverlener helpt vervolgens bij het toepassen van de juiste troostmethodes. Na twee weken volgt een uitgebreide terugkoppeling aan de huis- of jeugdarts via een videoconsult waarbij ook de ouders aansluiten. De verwachting is dat bij de meeste huilbaby’s geen medische oorzaak wordt gevonden. "In minder dan 5 procent van de gevallen gebeurt dat wel", aldus De Kruijff.

Ouders en baby kunnen vervolgens gerustgesteld en met de (medische) kennis die ze hebben opgedaan in het ziekenhuis weer terug naar de verwijzer voor eventuele verdere begeleiding. Als vervolgzorg nodig is, stemt het St. Antonius met de verwijzer af wat er nog in het ziekenhuis moet gebeuren en welke zorg door de verwijzer wordt gegeven. Zo zijn alle zorgverleners om het gezin heen betrokken en weten ouders bij wie zij voor wat terecht kunnen. 

"We hopen hiermee te voorkomen dat er voor ouders onduidelijkheid ontstaat en ze niet weten wie wat doet. De ‘medische angel’ kan er op deze manier eerder worden uitgehaald, hun baby krijgt geen onnodige medicatie en er zijn minder opnames nodig." 

Tekst gaat verder onder de Twitter-post

Marteling
Huilen is een van de vroegste en krachtigste vormen van communicatie, maar een huilende baby is ook een van de meest stressvolle geluiden die er bestaat, zegt De Kruijff. "Het Amerikaanse militaire detentiecentrum in Guantánamo Bay, Cuba gebruikt opnames van huilende baby’s zelfs als marteling."

Wanneer je een huilbaby hebt, is niet uit te drukken in een bepaald aantal uren huilen per dag. Voorheen was dat wel het geval, maar tegenwoordig gaat het om wat de ouders ervaren. De Kruijff ziet dat er nog een taboe op rust. "Het moet vaak een roze wolk zijn als je net een kindje hebt, maar een huilbaby is echt afzien. Het belangrijkste is om het bespreekbaar te maken en hulp te zoeken." 

Podcast over huilbaby's
De afgelopen tien jaar onderzocht De Kruijff hoe het met de ouders van een huilbaby gaat en hoe de stress die zij ervaren gemeten kan worden. Twee weken geleden promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam. Door haar promotie is ze nog meer gemotiveerd geraakt de zorg verder te verbeteren voor deze ouders. Ook zamelt ze geld in voor het maken van een podcast over huilbaby's.

"In de toekomst zie ik het liefst dat stellen al tijdens de zwangerschap, of zelfs daarvoor al, uniforme informatie krijgen over het omgaan met een huilbaby. Een podcast kan daarbij helpen. Hierdoor kunnen toekomstige ouders van een huilbaby zich op een gemakkelijke en prettige manier al enigszins voorbereiden en krijgen ouders van een huilbaby meer erkenning en controle." 

Naast het St. Antonius ziekenhuis start het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel in augustus ook met de ABC-poli. De Kruijff hoopt dat andere ziekenhuizen volgen zodat ouders overal in Nederland eerder geholpen worden.

Bron: RTV Utrecht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 20 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 22 uur geleden
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14